Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švicarji na referendumo o univerzalnem temeljnem dohodku: 2263 evrov mesečno za odrasle

Deli na:
Švicarji na referendumo o univerzalnem temeljnem dohodku: 2263 evrov mesečno za odrasle

Foto: Arhiv Reporterja

Švicarski volivci bodo danes na referendumu odločali o nizu političnih, socialnih in gospodarskih vprašanj. V ospredju je revizija azilne zakonodaje, s katero naj bi pospešili azilne postopke. Zanimiva je tudi pobuda za univerzalni temeljni dohodek, v skladu s katero bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov mesečno.

Okoli pet milijonov volivcev v alpski deželi bo odločalo še o posodobitvi zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, izboljšanju javnih storitev ter načinu financiranja prometa oz. cest.

Revizija azilne zakonodaje, ki bi lahko postala zgled za celotno Evropo, je posledica dejstva, da aktualno begunsko krizo močno občutijo tudi v Švici. Država je glede na število prebivalcev sprejela več prosilcev za azil kot večina drugih evropskih držav. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo volivci revizijo potrdili.

Poleg prenove azilne zakonodaje pozornost vzbuja tudi referendumska pobuda za temeljni dohodek, v skladu s katero naj bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno - ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Kot kaže javnomnenjska raziskava, bo ta pobuda padla, saj ji nasprotuje 71 odstotkov vprašanih, podpira jo 26 odstotkov, neodločeni so trije odstotki.