Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svetovni voditelji so se zgrnili v astralski Brisbane na vrh G20

Deli na:
Svetovni voditelji so se zgrnili v astralski Brisbane na vrh G20

Foto: Reuters

V avstralskem mestu Brisbane se danes začenja vrh skupine G20, kjer bo po napovedih do nedelje največ govora o ukrajinski krizi, eboli, rasti globalnega gospodarstva in davkih. Vrha se udeležujejo voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev in predstavniki EU ter nekaterih vodilnih mednarodnih organizacij.

Vrh G20 sledi seriji srečanj svetovnih voditeljev v minulih dneh na vzhodni polobli - najprej so se zbrali na vrhu foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Pekingu, nato pa še na vrhu Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean) v Mjanmaru.

Države skupina G20 skupaj predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine: države članice ožje skupine G8 - ZDA, Kanada, Japonska, Rusija, Nemčija, Velika Britanija, Francija in Italija - ter Evropsko unijo, Mehiko, Brazilijo, Argentino, Južnoafriško republiko, Turčijo, Indijo, Kitajsko, Indonezijo, Južno Korejo, Savdsko Arabijo in Avstralijo.

Vrhunskih srečanj G20 se praviloma udeležujejo tudi najvišji predstavniki Svetovne banke, Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Združenih narodov in Evropske unije. Skupini letos predseduje Avstralija, ki zato tudi gosti tokratni vrh.

Vrh spremlja najobsežnejša varnostna operacija v času miru v zgodovini Avstralije. Dogodke G20 praviloma spremljajo protesti antiglobalistov, okoljevarstvenikov, borcev za človekove pravice in drugih, ki jih pričakujejo tudi tokrat.

Veliko pozornosti je v luči ukrajinske krize deležen prihod ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki naj bi se po nekaterih napovedih med drugim ločeno srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in britanskim premierjem Davidom Cameronom.