Revija Reporter
Svet

Svet Evrope Bosni in Hercegovini očita diskriminatoren volilni sistem

STA

22. sep. 2018 12:22 Osveženo: 12:25 / 22. 9. 2018

Deli na:

Predvolilna delegacija Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), ki je med predvolilno kampanjo obiskala Bosno in Hercegovino, je izrazila zaskrbljenost, ker oblastem ni uspelo odpraviti diskriminacij v volilnem sistemu. Kot opozarjajo, bodo oktobrske volitve tako spet predstavljale kršitev evropske konvencije o varstvu človekovih pravic.

Delegacija se je v Sarajevu in Banjaluki mudila z namenom oceniti predvolilno kampanjo pred splošnimi volitvami, ki bodo 7. oktobra, in priprave nanje. PS SE volitve v BiH spremlja od leta 1996, pri čemer ugotavlja, da bodo tudi letos predstavljale kršitev Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Za poslance spodnjega doma parlamenta ali predsednika države so namreč lahko izvoljeni le Bošnjaki, Hrvati in Srbi.

"Predvolilna delegacija PS SE tako izraža veliko zaskrbljenost, da oblasti v BiH kljub predhodnim resolucijam skupščine glede neskladnosti ustave in volilne zakonodaje z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin niso uspele zagotoviti ustavnega in pravnega okvira za odpravo etnične in rezidenčne diskriminacije v zvezi s pravico do kandidature na volitvah v spodnji dom parlamenta," so sporočili iz PS SE.

Kot so pojasnili, so predstavniki političnih strank tako kot že pred štirimi leti tudi tokrat obljubili, da bodo neskladja odpravili po volitvah. PS SE bo tako še naprej pozorno spremljala razvoj dogodkov.

Predvolilna kampanja po ocenah delegacije sicer poteka mirno, vse strani imajo možnost svobodnega izražanja stališč. Zabeležili pa so več prijav hujskaštva, nacionalistične retorike in sovražnega govora. Pojavljajo se med drugim tudi domnevne zlorabe javnih sredstev, kupovanje glasov in pritiski na zaposlene, naj glasujejo v korist določene stranke.

Medijski prostor je raznolik in pluralističen, javni mediji imajo dolžnost zagotoviti enakopravno obravnavo vseh političnih strank. Kljub temu vse stranke nimajo enako odmerjenega časa, delegacija pa med drugim opozarja tudi na sume netransparentnega lastništva nekaterih medijev.

Glede financiranja predvolilne kampanje delegacija pozdravlja nedavno uvedene zakonske spremembe, skladne s priporočili Sveta Evrope. Opozarja pa na navedbe, da velika večina sredstev za financiranje kampanj ostaja neprijavljenih.

Delegacija je med drugim izpostavila še nizko število žensk v kampanji.