Revija Reporter
Slovenija

(VIDEO) Janša: Infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova koalicija se s tem strinja

STA

12. mar. 2020 15:27 Osveženo: 16:59 / 12. 3. 2020

Deli na:

Tiskovna konferenca predsednikov strank nove koalicije

FB

Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je danes napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedla nova vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova koalicija se med tem strinja tudi s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.

Janša je na današnji novinarski konferenci napovedal še redne seje sveta za nacionalno varnost, na katere bodo vabili predsednika republike, predsednika DZ in predsednike vseh opozicijskih strank zaradi usklajevanja ukrepov, ki bodo potencialno zahtevali odločanje na sejah DZ.

Državljane je danes pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Vse starše, ki lahko že v petek obdržijo otroke doma, poziva, da to storijo in ne čakajo na ponedeljkovo zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Kjer je mogoče, naj se po besedah Janše organizira delo od doma, tudi v javni upravi. Medije prosi za širitev navodil za omejevanje okužb, župane pa je pozval, da pomagajo pri organizaciji varstva otrok ob zaprtju vrtcev in šol. Zagotavljanje varstva otrok je prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je poudaril.

Nova koalicija ima tudi nekaj predlogov glede reorganizacije zdravstvenega sistema. Kot je izpostavil Janša, je med drugim treba zmanjšati število vstopnih točk ter odpovedati vse nenujne posege in storitve, kjer tega še niso storili.

"Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ti ukrepi, bo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na preizkušnji. Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete," je opozoril Janša. Dodal je, da bo od tega v veliki meri odvisno, v kolikšni meri bomo sposobni obvladati val širjenja virusa.

Ob tem je bil kritičen do po njegovi oceni prepoznega ukrepanja odhajajoče vlade Marjana Šarca. "Smo pozni pri mnogih ukrepih. Če bomo zdaj toliko bolj dosledni, lahko še vedno preprečimo situacijo, ki jo spremljamo v Italiji," je ocenil.

Po njegovih besedah je zato treba zagotoviti dovolj namestitvenih kapacitet za okužene, ki niso kritični, na primer v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih ...

Predsednik NSi Matej Tonin je pri zagotavljanju dodatnih kapacitet izpostavil premično bolnišnico Role 2, ki ima kapaciteto 25 postelj in je trenutno v Mariboru, v 48 urah pa jo lahko prestavijo na kakršno koli drugo lokacijo. V blagovnih rezervah pa je na voljo tudi mobilna stacionarna enota, ki jo lahko v približno 60 urah postavijo na katero koli lokacijo in ima na voljo 120 postelj.

"S tema dvema mobilnima enotama lahko za slovensko zdravstvo zagotovimo dodatnih 145 postelj, je dejal in dodal, da je ob tem poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana že zaprosil, da stopi v stik s Slovensko vojsko, da bi na razpolago dali eno od slovenskih vojašnic za potrebe dodatnih kapacitet. V tem trenutku tečejo pogovori, katera vojašnica je najprimernejša, pa bo znano v petek do 10 ure.

Po Toninovih besedah lahko na takšen način zagotovijo okoli 300 dodatnih postelj, če se bodo potrebe v slovenskem zdravstvu bistveno povečale. Razmišljajo tudi o tem, da bi za tiste, ki se morajo osamiti, pa doma nimajo teh možnosti, namenili kapacitete na Debelem rtiču.

Kar pa zadeva logistiko, bo sistem zaščite in reševanja delal na tem, da dobijo, kjer koli na trgu lahko, zaščitna sredstva. Kot je pojasnil Tonin, so danes po diplomatski poti dobili tudi ponudbo Kitajske, da je pripravljena pomagati z zaščitnimi sredstvi. Zato je bilo danes po diplomatski poti že sporočeno, da bo Slovenija Kitajsko zaprosila za pomoč, prav tako je sistem zaščite in reševanja in reševanja že pripravil spisek stvari, za katere Slovenija zaproša. Tu gre predvsem za zaščitno opremo in prenosne respiratorje.

Janša vse poziva k odpovedi vseh javnih in športnih prireditev, prav tako pozivajo gostince, da upoštevajo aktualno stanje in dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost slovenskega življenja pred vsemu drugimi interesi.

Ob tem je pojasnil, da trenutno ne razmišljajo o zaprtju trgovskih centrov. S tem bi po njegovi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

Državljane je še pozval, da so zmerni pri kopičenju zalog. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da za nekoga drugega zmanjka. Ob tem je še zagotovil, da bo z državnimi blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Državne rezerve bodo sproti tudi dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Janša je danes še ocenil, da bo Slovenija morala slediti Srbiji in Hrvaški glede omejitev tovornega prometa, o tem je tudi že govoril s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Po pričakovanjih bo nova vlada potrjena v petek zvečer. Janša je napovedal, da bo nato vlada prvo sejo sklicala v "najkrajšem možnem racionalnem času", prva točka pa bodo ukrepi za soočanje z novim koronavirusom.

V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine, je danes povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila.

Kot je na današnji novinarski konferenci predsednikov strank bodoče koalicije povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pivčeva, se pristojne službe osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi.

Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve.

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160.000 litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.

"Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke - ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem," je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane.

Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. "Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, se jih vrača nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihov dobrobit," je napovedala.

Tiskovna konferenca predsednikov strank nove koalicije

Primož Lavre

novo , sta