Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedski karikaturist, ki je razjezil muslimane, umrl v prometni nesreči

Deli na:
Švedski karikaturist, ki je razjezil muslimane, umrl v prometni nesreči

Švedski umetnik Lars Vilks je leta 2007 s karikaturo preroka Mohameda sprožil ogorčenje med muslimani in od takrat živel pod policijsko zaščito. - Foto: Wikimedia

Švedski umetnik Lars Vilks, ki je leta 2007 s karikaturo preroka Mohameda sprožil ogorčenje med muslimani in od takrat zaradi groženj živel pod policijsko zaščito, je v nedeljo umrl v prometni nesreči. Vilks je potoval v neoznačenem policijskem vozilu, ki je trčilo v tovornjak blizu mesta Markaryd na jugu Švedske.

V nesreči sta umrla tudi dva policista, voznik tovornjaka pa je bil poškodovan, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Oseba, ki smo jo ščitili, in dva kolega sta umrla v tej nepojmljivi in strašno žalostni tragediji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala vodja regionalne policije Carina Persson. Obe vozili sta zagoreli, voznik tovornjaka pa je bil po podatkih policije hospitaliziran.

Policija je sporočila, da še vedno ni jasno, kako je do trčenja prišlo, vendar zaenkrat nič ne nakazuje, da bi bil vpleten še kdo, poroča britanski BBC.

75-letni Vilks je bil od leta 2007, ko so objavili njegovo karikaturo muslimanskega preroka Mohameda s pasjim telesom, pod stalno policijsko zaščito. Teroristična mreža Al Kaida je za Vilksov umor ponudila 100.000 dolarjev nagrade. Pred tem je ostre proteste muslimanov po svetu let 2005 sprožil danski časnik Jyllands-Posten s svojo karikature preroka Mohameda.

Vilksova upodobitev muslimanskega preroka je prav tako sprožila diplomatska trenja. Takratni švedski premier Fredrik Reinfeldt se je srečal z veleposlaniki iz več muslimanskih držav, da bi omilil napetosti.

Leta 2015 je Vilks preživel napad s pištolo na konferenci o svobodi govora v danskem Koebenhavnu, v kateri je umrl danski filmski režiser Finn Neergaard.