Revija Reporter
Svet

Švedskega premierja Olofa Palmeja naj bi leta 1986 umoril danes že pokojni Stig Engström

STA

10. jun. 2020 11:31 Osveženo: 15:07 / 10. 6. 2020

Deli na:

Plaketa na ulici, kjer je bil ubit Olof Plame.

Profimedia

Švedsko tožilstvo je danes kot glavnega osumljenca v letu 1986 umorjenega premierja Olofa Palmeja identificiralo Šveda Stiga Engströma. Ker je mrtev, ne morejo vložiti obtožnice, zato so končali preiskavo in opustili primer, je danes sporočil generalni tožilec Krister Petersson.

"Mislim, da smo prišli tako daleč, kot smo lahko," je ob predstavitvi rezultatov preiskave dejal Petersson. Po njihovih ugotovitvah je glavni osumljene Engström, ki pa je leta 2000 umrl. Ker je mrtev, ga tožilstvo ne more zaslišati ali vložiti obtožnice, zato so preiskavo zaključili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.



Palme je bil 28. februarja 1986 v svojem drugem mandatu na položaju premierja. A v prizadevanjih za čim bolj normalno življenje je tudi tega dne zavrnil policijsko zaščito, ko se je odpravil v kino s svojo soprogo Lisbet in sinom. Ko se je z ženo vračal domov, ga je malo pred polnočjo sredi Stockholma nekdo ustrelil v hrbet. Umrl je na mestu zločina, njegovo soprogo pa je druga krogla le oplazila.

Olof Palme leta 1970 med zbiranjem sredstev za žrtve zatiranja v Francovi Španiji.

Profimedia

Čeprav se je umor zgodil na ulici, polni ljudi in je več kot deset prič videlo visokega moškega, ki je streljal in nato pobegnil, morilca takrat 59-letnega Palmeja niso nikoli našli.

Engströma so že v začetkih preiskave zaslišali kot pričo, saj je bil na prizorišču. Ker je večkrat spremenil svojo zgodbo, so ga označili za nezanesljivega. Že takrat so mediji poročali, da je verjetno večkrat spremenil svojo zgodbo, da je prikril svojo vlogo strelca. Opozarjali so tudi, da je imel dostop do orožja in da je sovražil Palmejevo politiko.

Družina ubitega Palmeja je v odzivu že sporočila, da sprejema odločitev o koncu preiskave. Kot so v skupni izjavi zapisali Palmejevi sinovi Joakim, Marten in Mattias, je izjava tožilca glede prič in dokazov na prizorišču umora prepričljiva. So pa razočarani zaradi pomanjkanja bolj konkretnih forenzičnih dokazov.

Marten, ki je bil z očetom na večer njegove smrti skupaj v kinu, je za Švedski radio še dejal, da verjame, da je krivec Engström. "A žal ne obstaja noben dokončno odločilen dokaz, na podlagi katerega bi lahko s stoodstotno gotovostjo rekli, da je bil to res on," je še dejal.

Švedski premier Stefan Lofven je nerešen umor označil za rano in upa, da se bo sedaj ta rana lahko zacelila. Priznal je sicer, da bi bil najboljši zaključek celotne zgodba obsodba.

Da je bil zanj Palmejev umor odprta rana, je dejal tudi njegov tesen zaupnik in naslednik na položaju premierja Ingvar Carlsson. Menil je, da so imeli preiskovalci zelo težko nalogo in ob upoštevanju tega se mu zdijo zaključki preiskave kredibilni.

Hans Olvebro, ki je med letoma 1988 in 1997 vodil policijsko ekipo v preiskavi umora, je po drugi strani razočaran, češ da je pričakoval rešitev. "Upal sem, da bodo predstavili orožje, a niso predstavili nobenih dokazov," je dejal. Tudi znan švedski odvetnik Thomas Olsson in nekdanja pravosodna ministrica pod Palmejem Anna Greta Leijon sta izrazila dvom, da bi primer na sodišču uspel, še piše dpa.

Palme je v času vodenja vlade okrepil moč sindikatov, razširil zdravstveno oskrbo in okrepil socialno državo. Monarhiji je odvzel vso uradno politično moč in veliko vložil v področje izobraževanja.

Veljal je tudi za pomemben glas na področju mednarodne politike. Kritičen je bil tako do ZDA kot Sovjetske zveze, ostro je obsojal apartheid v Južni Afriki, režim španskega generala Francisca Franca in se bojeval proti širjenju jedrskega orožja.

Njegova dejanja tako doma kot v tujini so mu prislužila številne sovražnike in podpornike. Podjetniki in liberalci na Švedskem so bili jezni zaradi njegovih reform, njegova glasna in pogosta kritika tujih vlad pa vznejevoljila številne voditelje po svetu, navaja britanski BBC.