stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švarc Pipan s prstom kaže na ljudi, ki jih krivi za razvpiti posel: tri je navedla po imenih, vpleteni naj bi bili še drugi

Deli na:
Švarc Pipan s prstom kaže na ljudi, ki jih krivi za razvpiti posel: tri je navedla po imenih, vpleteni naj bi bili še drugi

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan - Foto: Bobo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poudarja, da prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo, je opozorila. Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala.

V zvezi z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti so po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije na pravosodnem ministrstvu ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost, je Švarc Pipan povedala pred sejo vlade.

Nasprotno, po njenih besedah vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi.

Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, včeraj so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je poudarila ministrica.

"Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je opozorila.

Kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. "Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo," je poudarila.

Pred sejo vlade je Švarc Pipan medijem povedala še, da bo imel zadnjo besedo premier Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala. Podrobne ugotovitve glede primera nakupa sodne stavbe na Litijski cesti pa bo predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Ministrica pravi, da si "na nek način" želi interpelacije, saj bo to priložnost, da "v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž" razkrije vse, kar doslej še ni bilo znano o spornem nakupu, tudi o tem, kdo je bil vpleten vanj znotraj in zunaj ministrstva za pravosodje. Zaradi nakupa so včeraj sprožili odvzem ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, ob čemer sta dve trenutno na bolniški, je poudarila.


"To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in tudi vodja pravne službe, ki je pregledoval in pripravljal pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva. O teh imenih je še prezgodaj govoriti, ker določene podrobnosti še ugotavljamo," je poudarila.

Je pa že v ponedeljek predsedstvo SD opozorila na možnost, domneve in sume, da je bil v domnevno sporni posel v ozadju vpleten tudi generalni sekretar Klemen Žibert, "za katerega v stranki očitno menijo, da je normalno, da se vmešava v projekte ministrstva. Jaz mislim, da je to daleč od normalnega. Generalni sekretar nima kaj početi na ministrstvih, ne samo našem," je poudarila ministrica in opozorila, da je Žibert tudi v preteklosti skušal vplivati na nekatere odločitve v njenem mandatu.

Tudi v analizi, ki jo je Švarc Pipan predala premierju, med drugim piše, da se je Žibert za potek posla zanimal pri vodji kabineta ministrice. V analizi je zapisano tudi, da je bila ministrica z možnostjo nakupa nepremičnine za potrebe sodišč seznanjena šele 5. decembra v okviru sestanka na ministrstvu za finance, ne glede na to, da so strokovne službe že od avgusta pripravljale vso dokumentacijo za nakup nepremičnine. Prav tako iz analize izhaja, da je iz dokumentacije ministrstva razvidno, da je bila stavba na Litijski že marca razpoznana kot možna lokacija za umeščanje sodišč, torej še pred razpisom za informativno zbiranje ponudb. "Iz teh ugotovitev izhaja, da so bile podlage za nakup nepremičnine zavajajoče in netočne, na kar so bili odgovorni uslužbenci opozorjeni," piše v dokumentu, ki ga je pridobila STA.

"Iz komunikacije med ministrico in generalnim sekretarjem Gojkovičem je razvidno, da ministrice ni nihče opozoril na kakršnekoli nepravilnosti pri postopkih v zvezi z nakupom nepremičnine in potencialnimi tveganji. Takih opozoril po navedbah generalnega sekretarja Gojkoviča tudi on ni dobil. Po njegovem vedenju naj bi postopki potekali v skladu s predpisi in protokoli na ministrstvu, saj so odgovorne osebe podale svoje parafe na vse dokumente," še piše v analizi.

Ministrica poudarja, da bo razsežnosti prirejanja dokumentov pri nakupu sodne stavbe zelo podrobno razkrila v prihodnjih dneh, najkasneje pa v odgovoru na interpelacijo, "če jo bom dočakala". Preiskovalci NPU se na ministrstvu še niso oglasili, jim pa v teh dneh pošiljajo še dodatno dokumentacijo.

Sicer ministrica od ponedeljka ni govorila s predsednico stranke Tanjo Fajon, prav tako so jo v stranki v ponedeljek izključili iz vseh komunikacijskih kanalov ožjega vodstva stranke, tako da z njimi ne more komunicirati.

"Kot se je pokazalo v zadnjih tednih, ko sem bila pod ogromnimi pritiski, da odstopim, bi moj odstop že pred nekaj tedni nedvomno pomenil, da bi se na ministrstvu prekrila ali uničila določena dokumentacija," je tudi poudarila.

Ministrica se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Premier Golob je na seji DZ v odgovoru dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado.