bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Študija: Pri omikronu zmanjšano tveganje za hospitalizacijo in smrt

Deli na:
Študija: Pri omikronu zmanjšano tveganje za hospitalizacijo in smrt

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Obsežna študija ameriških znanstvenikov na skoraj 70.000 covidnih bolnikih v Kaliforniji, ki so se okužili s koronavirusno različico omikron, kaže, da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot različica delta. Pomeni tudi znatno zmanjšano tveganje za hospitalizacijo in smrt ne glede na raven imunosti v populaciji.

Bolniki, ki so se okužili z omikronom, imajo za polovico manjše tveganje, da bodo hospitalizirani kot tisti, ki so se okužili z delto. Nevarnost, da bodo potrebovali intenzivno zdravljenje, je manjša za 75 odstotkov, nevarnost smrti pa manjša za več kot 90 odstotkov, je pokazala analiza podatkov kalifornijskega bolnišničnega sistema Kaiser Permanente of Southern California.

V ta sistem je vključenih 4,7 milijona ljudi, znanstveniki pa so analizirali podatke med 30. novembrom lani in letošnjim 1. januarjem, ko sta med prebivalstvom močno krožili obe omenjeni različici novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Študija, ki je drugi znanstveniki še niso pregledali in potrdili, kaže, da nihče od 52.000 covidnih bolnikov, ki so se okužili z omikronom, ni potrebovalo pomoči medicinskega ventilatorja, med 17.000 bolniki z delto pa enajst.

Bolniki z omikronom so v bolnišnici v povprečju okrevali en dan in pol, z delto pa pet dni. Kar 90 odstotkov bolnikov z omikronom so iz bolnišnice odpustili v treh dneh ali manj.

Študijo so pripravili raziskovalci kalifornijske univerze, univerze Berkeley, sistema Kaiser Permanente ter ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).


Direktorica CDC Rochelle Walensky je v sredo na novinarski konferenci izpostavila, da so v študiji nadzirali pomembne ključne parametre kot so starost, spol, predhodno cepljenje ali okužba z novim koronavirusom.

Študija kaže, da je omikron "po svoji naravi manj hud od delte" ter da ugotovljeno manjše število hujših oblik bolezni ni samo posledica tega, da se je več ljudi cepilo proti covidu-19 ali pa ga prebolelo.

V študiji so tudi ugotovili manjšo učinkovitost cepiv proti omikronu, a tudi, da nudijo pomembno zaščito pred težjim potekom bolezni. Walenskyjeva je ob tem opozorila, da ugotovitve ne smejo voditi v samozadovoljstvo, saj izredna prenosljivost omikrona močno obremenjuje ameriški zdravstveni sistem in izčrpane zdravstvene delavce. V ZDA trenutno dnevno beležijo v povprečju 750.000 primerov okužbe in več kot 1600 smrti.

Da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot delta so sicer že ugotovili tudi v raziskavah podatkov prebivalcev v Južni Afriki, Veliki Britaniji in na Danskem, kot tudi v laboratorijskih poskusih.

Norveške zdravstvene oblasti pa so v sredo na podlagi podatkov prvega letošnjega tedna na Norveškem ugotovile, da je nevarnost hospitalizacije za bolnike, okužene z omikronom, 69 odstotkov manjša, kot pri tistih, ki so se okužili z delto.

Norveški inštitut za javno zdravje je v tedenskem poročilu še sporočil, da so v prvem tednu pri 32 odstotkih hospitaliziranih bolnikov ugotovili okužbo z omikronom, medtem ko jih je bilo pred štirimi tedni manj kot dva odstotka. Omikron je že postal prevladujoča različica v državi, inštitut pa opozarja na vse večjo obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi velikega števila okužb, poroča AFP.