900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Strokovnjaki ZN na Madžarskem skrajšali obisk zaradi omejitve dostopa do migrantov

Deli na:
Strokovnjaki ZN na Madžarskem skrajšali obisk zaradi omejitve dostopa do migrantov

Ograna na madžarsko-srbski meji. - Foto: Reuters

Strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice so morali predčasno končati obisk na Madžarskem, potem ko jim oblasti niso dovolile obiskati tranzitnih območij na mejnih prehodih s Srbijo, Roszke in Tompa, kjer zadržujejo migrante in prosilce za azil. To sta tudi edina kraja, kjer lahko na Madžarskem zaprosijo za azil.

V skladu z zakonom o azilu prosilce za azil zadržujejo na teh območjih do končne odločitve o njihovi prošnji. Tranzitni območji delujeta kot zaprti taborišči za odrasle in otroke, migranti pa jih lahko zapustijo le, če želijo iti v Srbijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz urada ZN za človekove pravice v Ženevi so včeraj sporočili, da je delovna skupina ZN za samovoljne pripore načrtovala obisk na Madžarskem do petka, ker pa jim niso dovolili vstopa v tranzitni območji, so obisk predčasno končali.

Člana delovne skupine Elina Steinerte in Roland Adjovi sta v skupni izjavi izpostavila, da ne more biti dvoma, da zadrževanje migrantov na teh območjih po mednarodnem pravu pomeni odvzem prostosti. Izpostavila sta, da morajo države v skladu s pravili ZN omogočiti nenadzorovan stik med strokovnjaki ZN in ljudmi, ki so jim odvzeli prostost.

Izrazili so upanje, da bodo z madžarsko vlado vzpostavili konstruktiven dialog in da bodo lahko kmalu nadaljevali obisk.

Madžarska, ki jo vodi proti migrantom usmerjen premier Viktor Orban, ima vse bolj napete odnose z organi ZN za človekove pravice. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je septembra uslužbence ZN obtožil, da so naklonjeni migrantom in da širijo laži o Madžarski.

Bivši visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein pa je maja obtožil Orbana, da je rasist, poroča francoska tiskovna agencija AFP.