stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžarski Jobbik proti azilu za Orbanovega prebežnika Gruevskega

Deli na:
Madžarski Jobbik proti azilu za Orbanovega prebežnika Gruevskega

Transparent "Gruevski, Orbanov VIP migrant" visi na madžarskem parlamentu. - Foto: Twitter

Madžarski premier Viktor Orban je političnega zaveznika, nekdanjega makedonskega premierja Nikolo Gruevskega (levo) s podelitvijo azila rešil pred zaporom.

Odločitev Orbanove oblasti na Madžarskem, da ponudi varno zatočišče (azil) nekdanjemu premierju Makedonije Nikoli Gruevskemu, je sprožila mnoge odzive. Gruevski je bil nedavno v Makedoniji obsojen zaradi zlorabe položaja.

Pri največji madžarski opozicijski stranki Jobbik so pred nekaj dnevi na novinarski konferenci poudarili, da ne bodo dovolili, da bi Fideszova vlada skrivala »obsojenega kriminalca in spremenila Madžarsko v zavetišče za hudodelce, ki bežijo pred pravico.« Ni sicer jasno, kako naj bi opozicijski Jobbik dosegel, da bi Gruevskega izročili Makedoniji.

Nekdanji makedonski premier je bil v svoji državi maja letos obsojen na dve leti zapora zaradi zlorabe pri nabavi službenega luksuznega oklepnega mercedesa. Vozilo, vredno 600 tisoč evrov, je leta 2012 na skrivaj kupil s proračunskim denarjem za svoje zasebne potrebe. Bivši pomočnik makedonske notranje ministrice, ki je podpisal pogodbo o nakupu mercedesa, je bil v tej zadevi obsojen na šest let in pol zapora.

Makedonija od Madžarske zdaj zahteva izročitev obsojenca, zanj so izdali mednarodni priporni nalog. Vendar Madžarska izročitev zavrača, obsojencu je podelila politični azil. Gruevski trdi, da je njegovo življenje ogroženo in da ga želi (socialdemokratska) makedonska vlada zapreti na nedemokratičen način.

V zapor bi moral 11. novembra, potem ko je prvostopno sodbo potrdilo še prizivno sodišče. Zoper njega potekajo še štirje postopki pred makedonskimi sodišči zaradi obtožb za korupcijo, za kar mu skupaj grozi do 20 let zapora. Viktor Orban pravi, da je Gruevski njegov zaveznik (posebno pri ustavljanju nezakonitih migracij), makedonsko pravosodje pa po njegovem sodeluje v političnih igricah.

Če bo EK presodila, da makedonsko pravosodje deluje v skladu z demokratičnimi normami, potem ni ovir za izročitev tej državi. Stališče ZDA pa je znano: Gruevski mora spoštovati makedonsko pravosodje in se podvreči odločitvam sodišč

Nekdanji makedonski premier je bil na oblasti polnih deset let, od 2006 do 2016. Bil je na čelu desnosredinske stranke VMRO- DPNE, lani je odstopil kot njen predsednik. Z oblasti ga je leto pred tem odnesla prisluškovalna afera, saj naj bi službe pod njegovo vlado nezakonito prisluškovale množici ljudem, med njimi politikom, novinarjem, sodnikom.

VMRO ima status pridružene članice znotraj Evropske ljudske stranke, kjer je tudi Orbanov Fidesz. Evropska komisija se je na dogajanje odzvala s skopim pojasnilom, da je spoštovanje vladavine prava temeljno načelo, ki velja za članice EU in za kandidatke (to je Makedonija).

Politični zaveznik Gruevskega v Sloveniji je predsednik SDS Janez Janša. Septembra lani so se na delovnem kosilu na Ohridu sestali Gruevski, Orban in Janša. Na skupni novinarski konferenci so se strinjali, da bi morala na Balkanu pot za migrante ostati zaprta, pri čemer ima Makedonija ključno vlogo.

Vrnimo se k odzivu opozicijske madžarske stranke Jobbik na prihod Gruevskega na Madžarsko. V stranki opozarjajo, da je v državo prišel na sporen način s potnim listom, ki mu ga je izdalo madžarsko veleposlaništvo v Albaniji. Jobbik bo od Evropske komisije zahteval, naj ugotovi, ali imajo v Makedoniji vladavino prava.

Če bo EK presodila, da makedonsko pravosodje deluje v skladu z demokratičnimi normami, potem ni ovir za izročitev tej državi. Stališče ZDA pa je znano: Gruevski mora spoštovati makedonsko pravosodje in se podvreči odločitvam sodišč.