tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Streznitev za Evropejce

Deli na:

Ivo Sanader je, potem ko je v sredo objavil, da zapušča vodilne politične položaje v vladi in HDZ, prvič podrobneje spregovoril o svoji odločitvi. V danes objavljenem pogovoru za hrvaški dnevnik Jutarnji list je med drugim dejal, da je z odstopom želel "šokirati Hrvaško in Evropo".

Ivo Sanader je, potem ko je v sredo objavil, da zapušča vodilne politične položaje v vladi in HDZ, prvič podrobneje spregovoril o svoji odločitvi. V danes objavljenem pogovoru za hrvaški dnevnik Jutarnji list je med drugim dejal, da je z odstopom želel "šokirati Hrvaško in Evropo".

"Prepričan sem, da bo javnost zelo hitro, v nekaj dneh, ko so bodo pomirile strasti in čustva, ter ko bo prevladal razum, dojela, da je moja poteza izjemno pomembna za politično življenje Hrvaške," je dejal Sanader.

Izrazil je prepričanje, da je to pomemben demokratični korak za Hrvaško, njegova odločitev pa da bo pripomogla k evropeizaciji Hrvaške in vzpostavitvi novih standardov v državi. "Pokazalo se bo, tako kot leta 2000 in 2003 ob spremembi oblasti, da na Hrvaškem ni nenadomestljivih ljudi, ter da se po spremembah vodilnih političnih ekip ne dogaja nič dramatičnega. Ravno nasprotno," je izjavil Sanader za Jutarnji list.

Kot je dodal, je s svojim odstopom pokazal, da ni karierist, ki si želi oblasti za vsako ceno, ter da se ni do konca življenja "prilepil" na premierski položaj in politično kariero. Ocenil je, da bosta nova vlada in HDZ pokazali, kako se je potrebno spopasti s težavami.

Ob tem, da ima njegov odstop tudi pomembno mednarodno dimenzijo, je Sanader nadaljeval, da je evropskim politikom, ki so zahtevali pojasnilo njegove poteze, odgovoril, da je to storil tudi iz protesta zaradi "nesprejemljivega odnosa do Hrvaške".

"Nisem želel sodelovati v politikantskih igrah dela evropskih politikov, ki si niso, kljub temu, da vedo koliko je pomembno, da Hrvaška vstopi v EU, dovolj prizadevali, da bi prekinili izsiljevanje Slovenije, ki je brez primera. Ravno zaradi vsega sem prepričan, da bo moja odločitev streznila evropske politike in jih prisilila, da se soočijo s posledicami svojega nenačelnega in neevropskega obnašanja," je izjavil Sanader.

Kot je dodal, je bilo potrebno za hrvaške zunanjepolitične uspehe, kot je nestalno članstvo Hrvaške v Varnostnem svetu Združenih narodov in sprejem v zvezo Nato, vložiti veliko dela ter trdo lobirati in se pogajati.

"Hrvaški je potreben šok. Med državljani Hrvaške še ni dozorelo prepričanje o nujnosti radikalnega preobrata od dosedanjega načina življenja in dela. Vsak varčevalni ukrep, vsak poskus, da bi obrzdali ogromno porabo, javnost dočaka na nož in s skrajnjim nerazumevanjem. Morda bo moj odhod iz politike prispeval k temu, da se bodo državljani Hrvaške končno soočili z realnostjo in z nujnimi radikalnimi spremembami ter drastičnimi spremembami v vseh sferah življenja," povzema Sanaderjevo izjavo zagrebški časnik.

"Hinavsko je, da sedaj, ko sem odstopil, tisti, ki so javno govorili, da sem nesposoben, da uničujem državo, da znam poiskati rešitev za probleme, zahtevajo, naj ostanem. Če sem nesposoben, kot pravijo, zakaj mi ne pustijo, naj grem. Bili bi najsrečnejši, če bi se zrušil in zlomil," je nadaljeval Sanader.

"Na Hrvaškem so vajeni, da politiki zmagujejo na volitvah ali da končajo na Mirogoju (pokopališče v Zagrebu) ali na smetišču zgodovine... Mnogih mojih potez niso razumeli, ne le javnost in opozicija, temveč tudi številnih moji tesni sodelavci ne," je sklenil Sanader.