gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stradivariusova violina na uradu za izgubljene predmete

Deli na:
Stradivariusova violina na uradu za izgubljene predmete

Foto: Arhiv Reporterja

V švicarsko pisarno za izgubljene predmete so prinesli violino Stradivarius, verjetno vredno več milijonov evrov, ki jo je neki glasbenik pozabil na vlaku, je v ponedeljek sporočila švicarska policija. Violine znamenitega italijanskega izdelovalca glasbil prodajajo tudi za več kot deset milijonov evrov.

Lastnik pozabljene violine je dragoceno glasbilo posodil prijatelju glasbeniku, ki pa ga je v petek pozabil na vlaku, ko je izstopil v Bernu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko iskanje zaposlenih na železnici ni obrodilo sadov, so pregledali posnetke nadzornih kamer in zapazili potnika vlaka, ki je violino vzel. Policija je zato sprožila iskalno akcijo za violino, ki pa so jo nato našli v pisarni za izgubljene predmete na železniški postaji v Bernu. Policija ni razkrila imen vpletenih oseb in vrednosti violine.

Na svetu obstaja še približno 500 violin, ki jih je konec 16. in začetek 17. stoletja izdelal mojstrski izdelovalcev glasbil Antonio Stradivari. En primerek so leta 2011 na dobrodelni dražbi za žrtve uničujočega cunamija na Japonskem prodali za 11 milijonov evrov.

Leta 2008 je ameriški violinist pozabil 3,2 milijona evrov vredno Stradivariusovo violino v newyorškem taksiju. Vendar je tudi takrat lastnik dragoceno glasbilo dobil nazaj.