ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj banke UBS

Deli na:
Kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj banke UBS

Foto: Reuters

Ameriška davkarija je nekdanjemu bančniku pri švicarski UBS Bradleyju Birkenfeldu izplačala kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj ameriških državljanov.

Birkenfeld je bil zaposlen pri UBS v ZDA in je davčnim agentom prispeval notranje informacije o tem kako je banka pomagala Američanom, da so se z računi v tujini izognili plačevanju davkov "stričku Samu", kot v ZDA pravijo zvezni vladi.

Zaradi Birkenfelda je UBS plačala ZDA 780 milijonov dolarjev kazni, Švica pa je sklenila novo davčno pogodbo ter ZDA posredovala imena 4900 imetnikov skrivnih računov ameriških davkoplačevalcev.

Američani imajo poseben center, ki zagovarja interese oseb, ki od znotraj razkrivajo nečednosti v podjetjih ali vladnih agencijah. Tako imenovani "National Whistleblower Center" je sporočil, da je Birkenfeldova nagrada največja v zgodovini tako imenovanih "etičnih upornikov".

Birkenfeldov primer ne obeta nič dobrega za banke, ki še zaostajajo pri sodelovanju z ameriško davkarijo. Odkar so ZDA sprejele amnestijo za ljudi, ki prostovoljno prijavijo pretekle utaje davkov in plačajo dolg do strička Sama v zameno za izognitev zaporni kazni, je prišlo s prikritim premoženjem na plano 35.000 ljudi, ki so v proračunsko blagajno prispevali skupaj pet milijard dolarjev.

Loading...