feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj banke UBS

Deli na:
Kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj banke UBS

Foto: Reuters

Ameriška davkarija je nekdanjemu bančniku pri švicarski UBS Bradleyju Birkenfeldu izplačala kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj ameriških državljanov.

Birkenfeld je bil zaposlen pri UBS v ZDA in je davčnim agentom prispeval notranje informacije o tem kako je banka pomagala Američanom, da so se z računi v tujini izognili plačevanju davkov "stričku Samu", kot v ZDA pravijo zvezni vladi.

Zaradi Birkenfelda je UBS plačala ZDA 780 milijonov dolarjev kazni, Švica pa je sklenila novo davčno pogodbo ter ZDA posredovala imena 4900 imetnikov skrivnih računov ameriških davkoplačevalcev.

Američani imajo poseben center, ki zagovarja interese oseb, ki od znotraj razkrivajo nečednosti v podjetjih ali vladnih agencijah. Tako imenovani "National Whistleblower Center" je sporočil, da je Birkenfeldova nagrada največja v zgodovini tako imenovanih "etičnih upornikov".

Birkenfeldov primer ne obeta nič dobrega za banke, ki še zaostajajo pri sodelovanju z ameriško davkarijo. Odkar so ZDA sprejele amnestijo za ljudi, ki prostovoljno prijavijo pretekle utaje davkov in plačajo dolg do strička Sama v zameno za izognitev zaporni kazni, je prišlo s prikritim premoženjem na plano 35.000 ljudi, ki so v proračunsko blagajno prispevali skupaj pet milijard dolarjev.

loading...
Loading...