Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stoltenberg: To je največji poskus nasilne priključitve evropskega ozemlja po drugi svetovni vojni

Deli na:
Stoltenberg: To je največji poskus nasilne priključitve evropskega ozemlja po drugi svetovni vojni

Jens Stoltenberg - Foto: Bobo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obsodil priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji in jo označil za nezakonito ter nelegitimno. Ob tem je Moskvo posvaril pred hudimi posledicami, v kolikor namerava v vojni uporabiti jedrsko orožje, in obljubil nadaljnjo podporo Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zavezniki Nata ne priznavajo nobenega od teh ozemelj kot del Rusije in tega ne bodo storili niti v prihodnje," je na tiskovni konferenci v Bruslju dejal Stoltenberg in priključitev označil za nezakonito in nelegitimno potezo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je največji poskus nasilne priključitve evropskega ozemlja po drugi svetovni vojni," je ocenil in države članice zveze Nato pozval, naj tudi same zavrnejo poskuse Rusije, da bi si prisvojila ukrajinsko ozemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske grožnje z jedrskim orožjem in delno mobilizacijo prebivalstva, ki jo je nedavno odredil ruski predsednik Vladimir Putin, je Stoltenberg označil za znak šibkosti in priznanje, da vojna v Ukrajini ne poteka po Putinovem načrtu. Ob tem je tudi obljubil podporo Ukrajini, vse dokler bo to potrebno.

"Ukrajina ima seveda pravico ponovno zavzeti ukrajinsko ozemlje, ki ga zdaj zasedajo ruske sile," je še dejal generalni sekretar Nata in poudaril, da v jedrski vojni ni mogoče zmagati ter da bi uporaba jedrskega orožja imela "hude posledice za Rusijo".



Stoltenberg je izrazil tudi podporo odločitvi Ukrajine, da se pridruži zavezništvu. "Vsaka demokracija v Evropi ima pravico zaprositi za članstvo v Natu in zaveznice to pravico spoštujejo," je dejal.

Putin je danes na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji. Oblasti v Kijevu je ob tem opozoril, da je "spoštovanje volje ljudstva edina pot do miru" in Ukrajino pozval, naj položi orožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na to potezo sporočil, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v zvezo Nato po hitrem postopku. Dodal je, da se Kijev z Moskvo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Putin.

Priključitev ukrajinskih regij k Rusiji so v skupni izjavi obsodili tudi voditelji držav članic EU in obljubili, da je ne bodo nikoli priznali. Enak odziv je prišel tudi iz Bele hiše, pri čemer pa so ZDA že napovedale nove sankcije proti Moskvi.