Revija Reporter
Svet

Stoltenberg: Doslej nismo videli nobenih opaznih znakov umika ali deeskalacije ruskih sil

STA

17. feb. 2022 14:42 Osveženo: 14:45 / 17. 2. 2022

Deli na:

Jens Stoltenberg

Bobo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes sporočil, da še vedno niso opazili umika ruskih vojakov iz bližine ukrajinske meje, dva dni po napovedi iz Moskve, da bo Rusija zmanjšala svojo prisotnost na tem območju, kar je okrepilo upanje na umiritev napetih razmer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Iz Moskve prihajajo znaki, da bi se diplomatski procesi lahko nadaljevali, vendar doslej nismo videli nobenih opaznih znakov umika ali deeskalacije," je Stoltenberg dejal na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Moskva je sicer danes objavila dve ločeni napovedi, da se bodo ruske sile po končanih vojaških vajah vrnile v svoje baze. "To je proces, ki bo trajal nekaj časa," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Obrambno ministrstvo je sporočilo, da se nekatere faze vaj končujejo in da se določene enote vračajo v stalna oporišča," je še dejal Peskov. Dodal je, da se sile "ne morejo kar tako dvigniti v zrak in odleteti" in da ima obrambno ministrstvo glede umikanja "določen urnik".

Voditelji Nata, ZDA in zahodnih zaveznic so medtem izrazili dvom o opaznem umikanju ruskih enot, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je dejal, da naj po njegovem sploh ne bi šlo za umik, temveč se ruske vojaške sile zgolj premikajo.

Zahodne države so Rusijo obtožile, da je na mejo z Ukrajino razporedila več kot 100.000 vojakov, in opozorile na uničujoče sankcije, če bo Moskva zaostrila tamkajšnji separatistični konflikt.

Kremelj medtem zanika, da bi načrtoval invazijo, in pravi, da gre zgolj za vojaške vaje. Prav tako so v Rusiji kritizirali zahodne uradnike in medije, ker komentirajo, kako Rusija premika svojo vojsko na svojem ozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O krizi v Ukrajini in najnovejših posodobitvah bodo ob robu današnjega vrha v Bruslju razpravljali tudi voditelji držav članic EU.