Revija Reporter
Svet

Na "univerzi svobode" stoječe ovacije za Melanio (VIDEO)

STA

29. nov. 2018 6:00

Deli na:

Melania Trump

Bobo

Prva dama ZDA Melania Trump je na univerzi Liberty v kraju Lynchburg v zvezni državi Virginia opozorila na ameriško epidemijo zlorabe sredstev proti bolečinam in mamil. Zagotovila je, da sta z možem predsednikom ZDA Donaldom Trumpom zavezana boju proti tej epidemiji.

Trumpova je konservativni zasebni univerzi Liberty, ki jo je ustanovil televizijski pridigar Jerry Falwell starejši, požela stoječe ovacije več tisoč študentov in povedala, da je Trumpova vlada tako imenovano epidemijo opioidov razglasila za nevarnost javnega zdravja proti kateri delajo številne agencije skupaj z Belo hišo.



Boj proti zlorabi opioidov je eden od stebrov njene kampanje za pomoč otrokom vseh starosti, imenovane Bodi najboljši. V okviru te kampanje Trumpova obiskuje bolnišnice, šole in druge ustanove, kjer so otroci ali starši, ki se borijo z odvisnostjo. Ugotovila je, da gre res za epidemijo, ki neposredno ali posredno zadeva veliko število Američanov.



Po podatkih Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) v ZDA zaradi pretiranega odmerka mamil ali zdravil vsak dan umre 130 ljudi. Lani jih je umrlo skupaj 72.000, kar je bil rekord. Leta 2016 je bilo 40 odstotkov smrtnih primerov od opioidov zaradi sredstev proti bolečinam na recept.

Prva dama ZDA je študentom podala svoje izkušnje in to, kar se je sproti naučila med svojo kampanjo. Med drugim, da se odvisnost lahko začne povsem nedolžno z jemanjem analgetikov zaradi poškodbe in potem napreduje v mamila. Odvisnike je pogosto sram, da bi poiskali pomoč, čeprav je odvisnost po besedah prve dame v bistvu bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. Zato je pozvala k odstranitvi stigme.

Študente je pozvala, naj pomagajo odvisnikom, ki jih poznajo, in se izobrazijo okrog tega. Izrazila je prepričanje, da ima sedanja mlada generacija možnost končati epidemijo in spremeniti svet na boljše.