Revija Reporter
Svet

Število prošenj za azil v EU se je zmanjšalo, prednjačijo Sirci in Afganistanci

STA

7. avg. 2018 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Evropski azilni podporni urad (Easo) je objavil podatke o številu prošenj za azil, letos vloženih v EU, Švici in na Norveškem. Številke kažejo, da splošni trend ostaja stabilen, število prošenj se je v primerjavi s 43-odstotnim upadom, ki so ga zabeležili lani, letos zmanjšalo manj. V prvi polovici leta 2018 je bilo vloženih 301.390 prošenj.

Ta številka kaže, da se je v prvi polovici leta 2018 v primerjavi z enakim obdobjem lani število prošenj za azil zmanjšalo za 15 odstotkov. Junija letos pa je bilo vloženih približno 51.300 prošenj, kar je 1600 manj kot mesec poprej, so sporočili v Bruslju.

Prošnje za azil so v juniju vlagali predvsem prišleki iz Sirije, Afganistana, Iraka, Pakistana in Nigerije. Pri tem so Sirci in Afganistanci vložili malenkost manj prošenj kot v maju, nekaj več pa so jih v primerjavi z majem junija vložili Iračani (182 oz. šest odstotkov več) in Pakistanci (303 oz. 14 odstotkov več).

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je stalno povečevalo število prošenj za azil, ki so jih vložili Venezuelci, a v juniju so jih v primerjavi z majem vložili manj (921 oz. 30 odstotkov manj). Kljub temu je število prošenj Venezuelcev na mesečni ravni ostalo veliko višje, kot v začetku leta, in to 67 odstotkov višje.

V juniju je bilo vloženih tudi manj prošenj za azil s strani državljanov Bangladeša, Kolumbije in Somalije kot v maju, medtem ko je občutno poraslo število prošenj turških državljanov. Teh je bilo 2157, kar je 32 odstotkov več kot v maju, njihovo število pa raste že tri mesece. Več prošenj so vložili tudi Sudanci.

Odobrenih prošenj za azil je bilo v EU, Švici in na Norveškem v obdobju med januarjem in junijem, 32 odstotkov, v enakem obdobju lani jih je bilo 42 odstotkov. Pozitivne odločitve glede prošenj za azil so pogosteje sprejeli za državljane Sirije (86 odstotkov), Eritreje (83 odstotkov) in za tiste brez državljanstva (60 odstotkov).

Približno 2,5 odstotka vseh prosilcev za azil je bilo po lastnih trditvah mladoletnikov brez spremstva, večinoma iz Afganistana, Eritreje in Pakistana, kar je običajen trend. Največ pa jih je bilo med prosilci za azil iz Vietnama, 15 odstotkov vseh Vietnamcev, sledijo tisti iz Gambije in Eritreje (11 odstotkov vseh prosilcev za azil iz teh dveh držav).