palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število na novo registriranih avtomobilov v EU septembra najnižje po letu 1995

Deli na:
Število na novo registriranih avtomobilov v EU septembra najnižje po letu 1995

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Število na novo registriranih avtomobilov v EU je septembra upadlo tretji mesec zapored in doseglo najnižjo raven po letu 1995, v danes objavljenem poročilu ugotavlja evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Število na novo registriranih vozil je septembra znašalo 718.598, kar je 23,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Kot ugotavljajo v združenju, je za manjšo prodajo odgovorno pomanjkanje vozil zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Tako so vsi večji evropski trgi zabeležili dvomestne padce.

Med večjimi trgi je največji padec zabeležila Italija, kjer je bilo septembra registriranih 105.175 vozil oziroma 32,7 odstotka manj kot septembra lani. Sledile so Nemčija (-25,7 odstotka na 196.972 vozil), Francija (-20,5 odstotkov na 133.830 vozil) in Španija (-15,7 odstotka na 59.641 vozil), izhaja iz objave na spletni strani ACEA.

Slovenija je v primerjavi z lanskim septembrom sicer zabeležila enega manjših padcev števila novih registracij vozil. Septembra je bilo pri nas namreč na novo registriranih 4127 vozil, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Rast na novo registriranih vozil so minuli mesec sicer zabeležili na Cipru (+12,1 odstotka) in v Estoniji (+8,2 odstotka).



Od januarja do konca septembra je bilo v EU na novo registriranih 7,5 milijona avtomobilov, kar je 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V Sloveniji je bilo v tem času na novo registriranih 43.098 avtomobilov oziroma 0,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo registriranih 43.219.

Med avtomobilskimi proizvajalci krono največjega v Evropi še vedno drži Volkswagen, septembra je bil njegov delež na trgu 21,7-odstoten in v prvih devetih mesecih 26,1-odstoten. Med njegovimi znamkami prevladuje istoimenska znamka Volkswagen z 9,9-odstotnim deležem v septembru in 11,6-odstotnim v prvih devetih mesecih.

Volkswagnu sledi skupina Stellantis, ki je septembra zavzemala 20,6-odstotni tržni delež, do konca septembra pa 22,1-odstotnega. Med njenimi znamkami je izstopal Peugeot s 5,7-odstotnim tržnim deležem v septembru in 6,7-odstotnim v prvih devetih mesecih leta.

Volkswagnu in Stellantisu so sledile skupine Renault (12-odstotni tržni delež v septembru in 11,5-odstotni v prvih devetih mesecih), Hyundai (10,6-odstotni tržni delež v septembru in 8,3-odstotni v prvih devetih mesecih) in BMW (6,4-odstotni tržni delež v septembru in 6,8-odstotni tržni delež v prvih devetih mesecih), še izhaja iz podatkov ACEA.