oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

State Department: Slovenija ne stori dovolj proti trgovini z ljudmi

Deli na:
State Department: Slovenija ne stori dovolj proti trgovini z ljudmi

Foto: Reuters

Ameriški State Department je tudi v letošnjem poročilu o trgovini z ljudmi po svetu kritičen do stalnih strank, kot so Rusija, Tajska, Iran, Libija, Venezuela, Jemen, Severna Koreja, Južni Sudan, Zimbabve, Alžirija in Sirija, ki ne storijo skoraj nič proti sodobnemu suženjstvu. Nižjo oceno si je tokrat prislužila tudi Slovenija.

Od leta 2006 naprej je bila Slovenija redno uvrščena v prvega od treh tirov držav, v katere State Department razvršča države glede na stopnjo problema trgovine z ljudmi in prizadevanj države proti temu. V prvem tiru so države, ki se zelo trudijo proti trgovini z ljudmi. Sem spadajo Zahodna Evropa, Avstralija, Izrael, Tajvan in Armenija.

V najboljši druščini je bila zadnje desetletje tudi Slovenija, letos pa je drugače. Ker država ne stori dovolj glede izkoriščanja žensk za spolnost in tujih delavcev v gradbeni industriji, se je država na evropskem zemljevidu trgovine z ljudmi State Departmenta vrnila na Balkan.

State Department ustvarja poročilo po nalogu kongresa od leta 2001, pri čemer vsakoletno poročilo zadeva stanje v letu prej.

Državni sekretar John Kerry je ob predstavitvi letošnjega 382-strani dolgega poročila v State Departmentu dejal, da je trgovina z ljudmi žalitev človeškega dostojanstva in napad na svobodo. Države je pozval k celovitemu in intenzivnemu boju proti tej obliki sodobnega suženjstva.

Mednarodna organizacija dela (ILO) ocenjuje, da je nedovoljena trgovina z ljudmi na leto vredna 150 milijard dolarjev. Od tega samo trgovina s spolnimi sužnjami navrže 99 milijard. Na svetu je najmanj 20 milijonov žrtev trgovine z ljudmi.

Poročilo pravi, da slovenska vlada ne dosega minimalnih standardov za odpravo trgovine, vendar si za to prizadeva. Slovenija je država, kamor prodajajo spolne sužnje iz Slovaške, Ukrajine, Dominikanske republike, Bosne in Hercegovine, Romunije, Srbije. Prav tako prihaja do prisilnega dela, predvsem v gradbenem sektorju in prosjačenja.

Poročilo Slovenijo omenja tudi pri Srbiji, kjer pravi, da se delavci iz Srbije izkoriščajo v slovenski gradbeni industriji tako kot v Rusiji, Azerbajdžanu in Združenih arabskih emiratih.

Slovenija je imela lani 11 preiskav o trgovini z ljudmi ter začela kazenske postopke proti šestim osebam, vendar ni obsodila nikogar. Prav tako ni bilo nobene preiskave državni uradnikov, ki sodelujejo v trgovini. Slovenija prav tako ni poročala o nobenih ukrepih za zmanjšanje povpraševanja po spolni trgovini ali prisilnem delu.

State Department Sloveniji priporoča intenzivnejše preiskave in pregon spolne trgovine ter izkoriščanja tujih delavcev, boljše postopke za identifikacijo žrtev in kriminalcev, višje kazni za kriminalce, kompenzacije žrtvam in boljše urjenje policistov, tožilcev ter sodnikov.