Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

St. Gallen naj bi postal drugi švicarski kanton, ki bo prepovedal burke

Deli na:
St. Gallen naj bi postal drugi švicarski kanton, ki bo prepovedal burke

Foto: Profimedia

Prebivalci švicarskega kantona St. Gallen bodo danes na referendumu odločali o prepovedi burk v javnosti, po vsej državi pa bodo glasovali, ali naj moratorij na gensko spremenjene rastline postane trajen.

Pričakovati je, da bodo prebivalci St. Gallna podprli sporni zakon, v skladu s katerim so na javnih krajih prepovedana oblačila, ki zakrijejo celoten obraz. St. Gallen bo drugi švicarski kanton, v katerem bodo prepovedali burke in nikabe. Pred dvema letoma so to naredili v Ticinu.

Parlament v St. Gallnu je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, po katerem bo kaznovana vsaka oseba, ki bo zaradi zakrivanja obraza neprepoznavna na javnem kraju in s tem ogrožala javno varnost ali socialni in verski mir.

Zakon je bil sprejet s podporo populistične desnice in sredinskih strank, vendar so nato Zeleni in Mladi socialisti zahtevali glasovanje na referendumu.


Švicarska vlada je lani zavrnila pobudo, da bi prepoved burk uvedli na državni ravni, in menila, da bi morali kantoni sami odločati o tem, ali je tak ukrep primeren. Je pa populistična Švicarska ljudska stranka zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za sklic referenduma, tako da bodo na koncu o tem vprašanju odločali vsi Švicarji, in sicer verjetno prihodnje leto.

Na državni ravni bodo Švicarji danes glasovali o dveh pobudah, povezanih s kmetijstvom in prehransko varnostjo, ki se zavzemata za okolju bolj prijazno pridelavo hrane in večjo samooskrbo s hrano.

Vse kaže, da bosta pobudi Pravična hrana in Prehranska suverenost propadli, saj mnogi opozarjajo, da bi lahko cene zaradi tega poletele v nebo, država pa bi morda tudi kršila svoje mednarodnotrgovinske obveznosti.

Švicarska vlada pobudama nasprotuje. Pobuda Prehranska suverenost, ki ima podporo vplivne švicarske kmetijske zbornice, se zavzema za vrsto ukrepov, med drugim za popolno prepoved gensko spremenjenih organizmom, za katere zdaj velja moratorij. Začasna prepoved je bila uvedena po referendumu leta 2005 in je bila do zdaj trikrat podaljšana. Izteče se leta 2021.