Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sredi krvavega tedna v Egiptu nadaljevanje sojenja Mubaraku

Deli na:
Sredi krvavega tedna v Egiptu nadaljevanje sojenja Mubaraku

Foto: Reuters

V Kairu naj bi se danes sredi krvavih spopadov med varnostnimi silami in islamističnimi protestniki nadaljevalo sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki mu ponovno sodijo zaradi ubojev protestnikov med arabsko pomladjo leta 2011. Ni sicer povsem jasno, ali bo današnja obravnava potekala ali ne.

Sredi hudih nemirov v Kairu po "petku jeze", v katerih je bilo po dosedanjih podatkih ubitih več deset ljudi, namreč ni bilo nobenih uradnih potrdil, da bo sojenje Mubaraku potekalo. Vendar pa po drugi strani tudi ni bilo nobenih novic, da naj bi bilo preloženo.

Sodišče je namreč 6. julija ob začetku ponovnega sojenja za nadaljevanje glavne obravnave določilo 17. avgust, zatem pa ni sporočilo kakih sprememb. Po drugi strani pa se je ponovno sojenje Mubaraku 6. julija začelo "povsem normalno", čeprav je vojska vsega tri dni prej odstavila njegovega naslednika, prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta Mohameda Mursija.

Mubaraku sicer skupaj s sedmerico nekdaj vodilnih egiptovskih varnostnih predstavnikov ponovno sodijo zaradi sodelovanja pri krvavem zatiranju protestov leta 2011, v katerih je umrlo skoraj 850 ljudi. Mubarak se zagovarja kot nedolžen.

Lani je sodišče Mubaraka in nekdanjega notranjega ministra Habiba la Adlija že obsodilo na smrt, a je pritožbeno sodišče sodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje. Razlog za tako odločitev naj bi bile proceduralne napake.