profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srečno novo lepo vošči hongkonška policija: nad protestnike s solzivcem

Deli na:
Srečno novo lepo vošči hongkonška policija: nad protestnike s solzivcem

Protesti v Hongkongu. - Foto: Reuters

V Hongkongu se je leto 2020 začelo z novimi protesti. Mesto je tudi danes preplavilo več deset tisoč protestnikov, ki so s prodemokratičnim shodom pozdravili vstop v novo desetletje. Shod je po večini potekal mirno, ponekod pa se je sprevrgel v kaos, ko je policija protestnike skušala razgnati s solzivcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V množici, na katero je policija izstrelila solzivec, so bile tudi družine. Nekateri od protestnikov so se na to odzvali z metanjem molotovk. Udeleženci shoda so nosili transparente z glavnimi zahtevami gibanja, med katerimi so neodvisna preiskava policijskega nasilja nad njimi, pomilostitev aretiranih ter svobodne volitve.

"Žalostno je, da moramo naše zahteve prenesti tudi v leto 2020," je dejal predstavnik Državljanske fronte za človekove pravice, ki organizira proteste, Jimmi Sham. "V prihodnje pričakujemo še več represije. Aktivno se moramo pripraviti za boj," je dejal množici pred začetkom popoldanskega shoda.

"Težko je izreči srečno novo leto, ker ljudje iz Hongkonga niso srečni," je za AFP dejal eden od udeležencev, ki se je shoda udeležil s svojim dveletnim sinom, mamo in nečakinjo.


Več tisoč protestnikov je v torek na ulicah Hongkonga oblikovalo večkilometrsko človeško verigo, s katero so pozivali k nadaljevanju boja za demokracijo tudi v letu 2020.

V protestih, ki potekajo od julija lani, je redno slišati tudi pozive k neodvisnosti Hongkonga. V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema, uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo.

Od začetka protestov so oblasti po poročanju AFP aretirale okoli 6.500 ljudi, skoraj tretjina jih je mlajših od 20 let. Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je v novoletnem nagovoru v torek prebivalce Hongkonga pozvala k novemu začetku.

V Hongkongu so sicer letos prvič v zadnjih desetih letih ostali brez ognjemeta nad slovitim Viktorijinim zalivom. Odpovedali so ga iz varnostnih razlogov.