reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski tajkun Mišković obtožen zlorabe položaja med privatizacijo in utaje davkov

Deli na:
Srbski tajkun Mišković obtožen zlorabe položaja med privatizacijo in utaje davkov

Foto: Arhiv Reporterja

Srbsko tožilstvo je včeraj vložilo obtožnico proti najbogatejšemu Srbu, lastniku Delta Holdinga Miroslavu Miškoviću. Skupaj s še desetimi sodelavci je obtožen, da je z zlorabo položaja med privatizacijo oškodoval cestna podjetja za najmanj 154 milijonov evrov, državni proračun pa z utajo davkov za 4,3 milijona evrov.

Med obtoženimi sta tudi Miškovićev sin Marko ter lastnik skupine Nibens Milo Đurašković, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug pojasnil tožilec Miljko Radisavljević. Za obe kaznivi dejanji - zlorabo položaja in utajo davkov - je zagrožena kazen desetih let zapora, je še pojasnil tožilec.

Poleg tega je tožilstvo od sodišča tudi zahtevalo, da se Miškoviću in Đuraškoviću podaljša pripor, v katerem sta od 12. decembra lani, glede na sedaj veljavno odločitev sodišča pa bi se jima iztekel 9. junija. Marko Mišković pa medtem ostaja v hišnem priporu pod elektronskim nadzorom.

Oba Miškovića in Đurašković so obtoženi, da so med letoma 2005 in 2010 kot solastniki privatiziranega Cestnega podjetja Niš (PZP Niš) ter preko njega tudi kot solastniki cestnih podjetij Beograd, Kragujevac, Vranje in drugih iz teh podjetij nezakonito pridobili denar in premoženje.

Mišković je svoj poslovni imperij zgradil v 90. letih prejšnjega stoletja po zaslugi privilegijev, ki jih je imel na račun povezav z režimom pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, saj je bil viden član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva soproga Mira Marković.

Mišković je bil namreč v času embarga in tudi pozneje ekskluzivni uvoznik za različno potrošno blago, od izdelkov znamke Nike do različne hrane in cigaret, kar mu je prineslo ogromno bogastvo. Tudi v zadnjih letih naj bi imel vidno vlogo v politiki, saj so ga nekateri časniki povezovali s stranko nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev, a se je pozneje zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo. Predlani je Mišković belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte, za kar je dobil 930 milijonov evrov, pred tem pa je za več sto milijonov evrov Generaliju prodal zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Mišković je želel po lastnih navedbah že pred leti trgovsko vstopiti tudi na slovenski trg, a naj ne bi našel ustrezne lokacije za prvi Deltin center v Sloveniji. Pozneje naj bi želel prevzeti Mercator, pa tudi Fructal, vendar od obeh poslov razen govoric ni bilo nič.

Ob razpisu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice je Miškovićeva Delta dala najboljšo ponudbo za izgradnjo centra, vendar se je pozneje zaradi likvidnostnih težav umaknila iz projekta.