Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski predsednik Tadić bi zaradi Kosova lahko odstopil

Deli na:

Srbski predsednik Boris Tadić bi lahko danes ali v sredo odstopil s položaja, če bo dobil trdna mednarodna zagotovila, da na Kosovu ne bo novih spopadov in napadov na Srbe, v današnji izdaji piše beograjski dnevnik Blic. Kot možen datum predsedniških volitev omenjajo 6. maj, ko so v Srbiji že razpisane parlamentarne in pokrajinske volitve.

Po pisanju Blica, ki se sklicuje na neimenovane vire, Tadić še ni sprejel končne odločitve. Predsednica srbskega parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ki bi po Tadićevem odstopu lahko bila vršilka dolžnosti predsednika države, v primeru nemirov na Kosovu namreč ne bi imela polnih pooblastil za ukrepanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsednica srbskega parlamenta je pripravljena prevzeti predsedniške naloge. Sama pa tudi ne pričakuje, da bi v obdobju do oblikovanja novih oblasti prišlo do večjih težav pri delovanju države.

Po Tadićevem morebitnem odstopu bo razpis predsedniških volitev sicer v pristojnosti predsednice parlamenta. Glede na srbsko zakonodajo o volitvah predsednika pa od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 oziroma več kot 60 dni.


Kar zadeva predsedniške volitve se po pisanju Blica poleg Tadića omenjajo še trije kandidati. To so predsednik opozicijske Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić, predsednik Socialistične stranke Srbije, glavne koalicijske partnerice Tadićeve Demokratske stranke, Ivica Dačić, in predsednik Zveze vojvodinskih Madžarov Istvan Pastor, še navaja Hina.

V Srbiji so 6. maja razpisane parlamentarne in pokrajinske volitve, na ta datum pa je Đukić Dejanovićeva razpisala tudi lokalne volitve, vključno za Kosovo.

Kosovski parlament je sicer sprejel resolucijo, s katero prepoveduje srbske parlamentarne in lokalne volitve na ozemlju Kosova. Predsednik kosovske skupščine Jakup Krasniqi pa je že izjavil, da bodo srbske volitve na kosovskem ozemlju s silo preprečili, če bo to potrebno.

Kot so v soboto poročali beograjski mediji, na Kosovu naj ne bi organizirali srbskih lokalnih volitev. Brez podpore misije ZN na Kosovu (Unmik) in ob nasprotovanju kosovskih oblasti namreč obstaja preveliko varnostno tveganje. Po besedah predstavnikov srbskih oblasti bo odločitev o tem, ali bodo potekale volitve na Kosovu, znana po dogovoru z mednarodnimi organizacijami, še poroča Hina.