sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija pod vse močnejšim pritiskom migrantov

Deli na:
Srbija pod vse močnejšim pritiskom migrantov

Foto: Reuters

Spričo migrantske krize v Evropi, ki se sooča z navalom migrantov, je vse bolj pod pritiskom tudi Srbija. V državo na poti v Evropsko unijo dnevno vstopi do 2000 ljudi in za zdaj ni znakov, da bi ta trend popustil. Beograjski časnik Danas, sklicujoč se na diplomatske kroge, opozarja, da bo Beograd moral povečati zmogljivosti za sprejem migrantov.

V Srbijo dnevno vstopi do 2000 ljudi, od začetka leta pa je Srbijo kot tranzitno državo prečkalo 90.000 ljudi, je v Beogradu v petek dejal notranji minister Nebojša Stefanović. Večina jih sicer takoj odpotuje naprej. S tistimi, ki ostanejo, pa "se lepo ravna", je poudaril minister po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Beograjski Danas ob tem, sklicujoč se na vire v diplomatskih krogih, poroča, da je vse pogosteje slišati opozorila, da bo Srbija morala zgraditi dodatne centre za prosilce za azil, sicer ji grozi humanitarna katastrofa.

Zaprtje meje z Madžarsko, ki je začela graditi ograjo vzdolž meje s Srbijo, in nezmožnost vračanja migrantov v Makedonijo bi lahko povečalo število beguncev, ki bodo zaprosili za azil v Srbiji. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) bo Makedonijo kmalu razglasil za nevarno državo in posledično Srbija z njo ne bo mogla več izvajati sporazuma o vračanju. Tako bo Srbija morala sprejeti vse migrante in azilante, ki iz Grčije in Makedonije vstopijo na njeno ozemlje, še opozarja Danas.

Ker namestitev migrantov za Srbijo predstavlja stroške, se bo Beograd s prošnjo za pomoč obrnil na mednarodno skupnost. Po besedah ministrice za evropske zadeve Jadranke Joksimović Srbija že dela na tem, da bi povečala svoje zmogljivosti za sprejem beguncev, vendar pa mora biti po njenem za to izdelan širši akcijski načrt na evropski ravni.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je več migrantov v minulih dneh postavilo šotore v parku v središču Beograda, nedaleč stran od poslopja srbske vlade. Srbski elektronski mediji pa že dva dni prikazujejo dramatične posnetke migrantov, ki se skušajo v makedonskem obmejnem mestu Gevgelija vkrcati na vlak za Beograd. Prišlo naj bi tudi do spopadov med migranti. V Gevgeliji po poročanju Tanjuga čaka okoli tisoč ljudi, da nadaljujejo pot v Srbijo, na Madžarsko in v druge države EU.