zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija je zaprla mejo za hrvaške izdelke, Hrvaška pa za Srbe

Deli na:
Srbija je zaprla mejo za hrvaške izdelke, Hrvaška pa za Srbe

Foto: Reuters

Odnosi med Hrvaško in Srbijo, ki so v zadnjih dneh zaradi begunske krize izredno napeti, so se ponoči še zaostrili. Potem ko Hrvaška ni odprla mejnega prehoda Bajakovo za tovorni promet, je Beograd prepovedal uvoz hrvaških izdelkov, Zagreb pa je odgovoril s prepovedjo vstopa v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami.

Hrvaška od ponedeljka na glavnem cestnem mejnem prehodu s Srbijo Bajakovo ne spušča tovornih vozil na Hrvaško. Ostale mejne prehode s Srbijo je Hrvaška zaradi velikega priliva migrantov zaprla že minuli teden. Z zaprtjem meje želi prisiliti Beograd, da del beguncev preusmeri na mejo z Madžarsko.

Zagreb je sicer napovedal, da bodo mejo odprli, a ker se to ni zgodilo, je srbski notranji minister Nebojša Stefanović opolnoči sporočil, da je zaradi neizpolnitve zahtev Beograda tovornjakom s hrvaškim blagom do nadaljnjega prepovedan vstop v Srbijo. na vseh mejnih prehodih v Srbijo. Dejal je še, da Hrvaška z "gospodarsko agresijo škodi obema državama", zato je bila Srbija primorana uvesti protiukrepe, je poročala srbska televizija RTS.

Stefanović je ob tem poudaril, da je Srbija ukrepe pripravljena umakniti kadarkoli, če bo Hrvaška začela delovati v skladu s pravili EU in omogočila promet tovornih vozil ne le iz Srbije temveč tudi iz drugih držav.

Hrvaški premier Zoran Milanović je nato zatrdil, da Hrvaška zaradi srbskih protiukrepov ne bo ukinila blokade na Bajakovu, čeprav je to nameravala storiti. "Ne. Ne bomo odprli meje. Jutri sem to nameraval storiti, a zdaj se moramo odzvati na to," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal ponoči v Bruslju po koncu izrednega vrha EU o begunski krizi.

Povedal je še, da mu je žal, da se odnosi s Srbijo razvijajo v takšni smeri. "Zahteval sem le, da se del beguncev pošlje na Horgoš, da bi nas nekoliko razbremenili," je še povedal, srbske protiukrepe pa označil za smešne.

Hrvaška je že naredila korak naprej in srbskim državljanom ponoči prepovedala vstop v državo. Prepoved po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug velja tudi za vsa osebna vozila in tovornjake s srbskimi registrskimi tablicami.

To je potrdilo tudi hrvaško notranje ministrstvo. Kot piše na spletni strani ministrstva, srbskih državljanov in vozil v državo ne spuščajo "zaradi težav z informacijskim sistemom na mejnem prehodu Bajakovo ob vstopu na Hrvaško". Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić pa je za hrvaško televizijo Nova izjavil, da gre za "odgovor Srbiji".

Tanjug sicer poroča, da je na Bajakovu oviran tudi vstop drugih osebnih vozil, saj ga od davi blokirajo vozniki tovornjakov iz Makedonije.

Trije tovornjakarji, ki prevažajo hitro pokvarljivo blago, so iz nezadovoljstva, ker na meji čakajo že več dni, svoja vozila parkirali na nikogaršnji zemlji med terminaloma na hrvaški in srbski strani mejnega prehoda. Zagrozili so, da bodo blago iztovorili na mejnem prehodu, hrvaška policija pa jih skuša umakniti z območja, še navaja Tanjug.

V sporu med Hrvaško in Srbijo skuša po poročanju Tanjuga posredovati evropski komisar za sosedsko politiko in širitev Johannes Hahn, ki je za avstrijski časnik Der Standard menil, da zapiranje meje ni rešitev. "Prepričan sem, da bomo našli rešitev. Gre za sorazmernost ukrepov in dobrososedske odnose," je dejal.

Hrvaški analitik Davor Gjenero pa je za Der Standard ocenil, da je Milanović s svojimi izjavami pokazal, da Hrvaška ni zrela za EU. "Že dva meseca vemo, da bo Madžarska zaprla meje in lahko bi prilagodili načrte, a se to ni zgodilo," je dejal. Dodal je, da je mislil, da je Hrvaška med pogajanji z EU postala "relativno normalna država", a je Milanović zdaj pokazal, da "še nismo zreli za unijo". Gjenero je še ocenil, da gre premierju samo za uspeh na volitvah, zato uporablja protievropsko retoriko, ker je na Hrvašjkem veliko evroskeptikov, s čimer pridobiva politične točke.