harald-k, trojni-umor, zagreb Svet24.si

Harald policistom pojasnil, da so se otroci ...

EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

vili kovacic bobo Reporter.si

Ivan Gale proti Viliju Kovačiču: Sama hudobija ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

kajtazovic Ekipa24.si

Zaradi Kajtazovića REVOLT V STOŽICAH!!! Dva sta ...

Svet

Srbi skušajo s pomočjo Rusov in Kitajcev ukiniti položaj visokega predstavnika za BiH

Deli na:
Srbi skušajo s pomočjo Rusov in Kitajcev ukiniti položaj visokega predstavnika za BiH

Valentin Inzko,visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino - Foto: Sašo Švigelj

Varnostni svet ZN je v četrtek zavrnil predlog rusko-kitajske resolucije za ukinitev položaja visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, ki ga trenutno še zaseda koroški Slovenec Valentin Inzko, z avgustom pa naj bi ga nasledil Nemec Christian Schmidt.

Rusija in Kitajska sta predlagali, da bi položaj ukinili do konca julija prihodnje leto. Vendar pa sta za resolucijo na koncu glasovali sami, vseh 13 preostalih članic Varnostnega sveta pa se je vzdržalo.

Za uspeh resolucije bi bilo potrebnih devet glasov, proti pa ne bi smela glasovati nobena stalna članica s pravico do veta. Poleg Rusije in Kitajske so to še ZDA, Velika Britanija in Francija.

Izid glasovanja ni presenečenje, saj so zahodne države pred glasovanjem Rusijo obtožile, da spodkopava urad visokega predstavnika, pa tudi nekdanjega nemškega ministra za kmetijstvo Schmidta, ki ga je maja na položaj potrdil Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC) po Daytonskem mirovnem sporazumu iz leta 1995. V njem je 55 držav.

Rusija si že dlje časa prizadeva za ukinitev urada visokega predstavnika, ker po njenih trditvah dela proti interesu Srbov. Ruski diplomat Dimitrij Poljanski je po glasovanju v Varnostnem svetu zatrdil, da za Moskvo, ki imenovanja Schmidta maja ni podprla, položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH ostaja nezaseden.

Loading...