DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbi množično na ulice: je to največja grožnja Vučićevemu režimu?

Deli na:
Srbi množično na ulice: je to največja grožnja Vučićevemu režimu?

Protest proti nasilju v Beogradu - demonstranti so okupirali most Gazela na reki Savi. - Foto: STA/Tanjug

Iz Beograda so včeraj poročajo o najbolj množičnem protestu proti nasilju doslej. To je sicer že tretji protest, ki poteka na poziv proevropske opozicije po smrtonosnih napadih v začetku meseca. Protestniki so se zbrali pred srbsko skupščino, kjer so poslanci razpravljali tudi o njihovih zahtevah, nato so se odpravili proti mostu Gazela.

Na začetku protesta pod sloganom Srbija proti nasilju so popoldne zbrane pred skupščino pozvali k sprehodu do mostu Gazela in Brankovega mosta, ker njihovih zahtev niso izpolnili, poročajo srbski mediji.

Poslanci so drugi dan zasedanja, posvečenega razpravi o varnostnih razmerah po nedavnih dveh smrtonosnih napadih, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi, ter o več zahtevah opozicije, končali še pred začetkom protesta. Zasedanje bodo nadaljevali v torek.

Zbrane je nagovorila Jelena Mihailović, mati iz manjšega kraja, ki je ponovila zahteve opozicije, kot so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki promovirajo nasilje. Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

Mihailović je izrazila njihovo pripravljenost na blokado Srbije, ker "se mora Srbija ustaviti, da bi oni odšli". Po njenem govoru so zbrani predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozivali k odstopu. Zbrani nosijo napise "Odstavite vse!", "Srbija proti temi" ter "Mladi ne želijo resničnostne Srbije, mladi želijo spremembe".

Kolona protestnikov je nato odšla proti mostu Gazela in blokirala avtocesto v smeri Zagreba in Niša, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki navaja, da je protestnikov več deset tisoč. Množica protestnikov je sicer tako velika, da vsi niso mogli priti do mostu, saj se glavni koloni protestnikov pridružujejo ljudje iz stranskih ulic, poroča srbski portal N1. Na video posnetkih portala je videti nepregledno množico protestnikov.Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je na mostu Gazela prišlo tudi do pretepa, ena oseba je bila poškodovana. Odpeljali so jo z reševalnim vozilom.

Z mostu so protestniki odšli proti Novemu Beogradu. Protesta se udeležuje tudi več opozicijskih poslancev in politikov.

Proteste proti nasilju proevropska opozicija organizira po dveh strelskih napadih, ki sta pretresla državo. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. Dan kasneje pa je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Pred včerajšnjim sta protesta poti nasilju potekala tudi v ponedeljek, 8. maja, in v petek, 12. maja. V minulih dneh so med drugim protestirali tudi kmetje pa zaposleni na psihiatrični kliniki ter delavci Elektroprivrede Srbije, navaja N1 Srbija.

Vučić je medtem včeraj popoldne nagovoril udeležence zborovanja svoje Srbske napredne stranke v Pančevu. Zagotovil jim je, da se ne bo predal, ne glede na to, kakšne pritiske bodo izvajali nanj, saj je Srbija najpomembnejša.