zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sporočilo skrajnežem: "Če res sovražite Avstralijo, potem morate pač oditi"

Deli na:
Sporočilo skrajnežem: "Če res sovražite Avstralijo, potem morate pač oditi"

Foto: Reuters

Novi avstralski premier Malcolm Turnball in voditelji islamske skupnosti v Avstraliji so danes jasno sporočili, da naj skrajneži, ki se ne strinjajo s tamkajšnjim načinom življenja, pač odidejo iz države. Premier je obenem poudaril, da je muslimanska skupnost ključna zaveznica oblasti v boju proti ekstremizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za nov val razburjenja med Avstralci je poskrbel incident, v katerem je 15-letni Farhad Džabar pred tednom dni ustrelil in ubil policista pred policijsko postajo v Sydneyju, nato pa je bil v streljanju s policisti tudi sam ubit.

Glavna tarča policijske preiskave je mošeja v Parramatti na zahodu Sydneyja, ki jo je Džabar obiskoval, preden je izvedel napad. Preiskovalci domnevajo, da so pripadniki mošeje najstnika radikalizirali in mu tudi priskrbeli orožje, s katerim je ubijal.

"Če vam avstralske vrednote niso všeč, je tam zunaj velik širen svet in ljudje imajo svobodo gibanja," je v luči tega dogodka skrajnežem danes sporočil premier. "Ta fenomen nasilnega ekstremizma predstavlja izziv najbolj temeljnim avstralskim vrednotam," je ocenil.

Tudi vodja opozicije Bill Shorten je enakega mnenja, saj je skrajnežem dejal, da "če res sovražite Avstralijo, potem morate pač oditi".

Prav tako je vodja mošeje v Parramatti Neil al Kadomi pred novinarji zatrdil, da vernikom govori, "naj zapustijo Avstralijo, če jim ta ni všeč".

Medije je nagovoril tudi veliki mufti Ibrahim Abu Mohamed ter zavrnil širjenje skrajnih idej, ki da ne predstavljajo pravega islama. Kot je ocenil, te ideje v Avstralijo prihajajo iz tujine prek družbenih omrežij. "Zavračamo vsako obliko terorističnih dejavnosti, to - če se bo izkazalo, da gre za teroristično dejanje - in vsako drugo," je dejal v luči Džabarjevega napada.