miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Španski socialisti in Podemos z načelnim dogovorom o koaliciji

Deli na:
Španski socialisti in Podemos z načelnim dogovorom o koaliciji

Vodja Podemosa Pablo Iglesias s privrženci. - Foto: Profimedia

Španski socialisti in skrajno leva stranka Unidas Podemos so danes dosegli načelni dogovor o oblikovanju koalicijske vlade, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili stranki. Na nedeljskih parlamentarnih volitvah sicer nista osvojili dovolj glasov za absolutno večino v parlamentu, tako da bosta potrebovali podporo manjših strank.

Socialisti premierja Pedra Sancheza so v nedeljo slavili in bodo imeli odslej v 350-članskem spodnjem domu španskega parlamenta 120 poslancev, kar je tri manj kot doslej. Podporo je izgubil tudi Podemos, ki bo imel po novem 35 namesto 42 poslancev.

Tako imata skupaj 155 poslancev, kar ne zadostuje za absolutno večino 176 poslancev v parlamentu. Zato bosta potrebovali podporo manjših strank.

Premier je na današnji novinarski konferenci z vodjo Podemosa Pablom Iglesiasom povedal, da se bosta posvetovala z drugimi strankami, da "bi dosegli stabilno in trajno večino, ki ne bo omogočila zgolj potrditve v parlamentu, ampak tudi vlado do konca zakonodajnega mandata". V Španiji mandat traja štiri leta.

Iglesias pa je povedal, da želita stranki oblikovati "progresivno koalicijsko vlado". "Volitve so pokazale, (...) da je zdaj tisto, kar je bila aprila zgodovinska priložnost, postalo zgodovinska nujnost," je poudaril.

V prihodnjih tednih se bodo pogovarjali o podrobnostih programa in sestave vlade, je dodal vodja Podemosa. Sam bo sicer v skladu z danes sklenjenim prevzel podpredsedniško mesto. Če se bo strankama uspelo dogovoriti, bo to prva koalicijska vlada v sodobni zgodovini Španije.

Stranki sta se o koaliciji pogajali že po aprilskih volitvah, a se jima ni uspelo dogovoriti. Podemos je zahteval vstop v koalicijo, vodja socialistične stranke Sanchez pa je želel vladati sam. Pogovori so propadli septembra.

Loading...