Revija Reporter
Svet

Španski leopardi na poti v Ukrajino

STA
232

23. apr. 2023 8:19 Osveženo: 9:04 / 23. 4. 2023

Deli na:

Španska vojska v Zaragozi uri 55 ukrajinskih vojakov, ki jih želijo čim hitreje naučiti rokovanja s tanki leopard.

Profimedia

Španija je Ukrajini včeraj poslala šest bojnih tankov Leopard 2A4 in 20 lahkih oklepnih transportnih vozil, kar je prva pošiljka vojaške opreme, ki jo je Madrid obljubil v podporo Kijevu v boju proti ruski invaziji v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na posnetkih, ki jih je predvajala televizija, je videti, kako v pristanišču v Santanderju na severu Španije na ladjo natovarjajo tanke, ki so starejša različica nemških tankov leopard 2A6.

Tankov, ki jih pošilja v Ukrajino, španska vojska ne uporablja že več kot deset let. Od leta 2012 so bili v skladišču blizu Zaragoze. Pred pošiljanjem v Ukrajino so jih temeljito obnovili in testirali za uporabo. V zadnjih nekaj tednih se je za njihovo uporabo v Španiji usposabljalo 55 Ukrajincev.

Kasneje bo Španija Ukrajini dobavila še štiri tanke leopard 2A4.

Španija ima skupaj 347 tankov leopard 2, od tega jih je 108 starejše različice 2A4, 239 pa novejšega tipa 2A6, ki je v Španiji znan tudi kot 2E. Madrid zavrača možnost, da bi Ukrajini poslal katerega od novejših, naprednejših modelov, češ da jih potrebuje španska vojska, še poroča dpa.