Revija Reporter
Svet

ZN v Ukrajini dokumentirajo ruske vojne zločine

STA
271

25. mar. 2022 18:04 Osveženo: 18:16 / 25. 3. 2022

Deli na:

Irpin, 6. marca 2022.

Profimedia

Osebje Združenih narodov v Ukrajini je dokumentiralo primere, ki bi lahko pomenili ruske vojne zločine v Ukrajini, pri čemer pa dokončne ocene še ne morejo podati, je povedala vodja urada ZN za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini Matilda Bogner. Iz Ukrajine prihajajo tudi poročila o samovoljnem pridržanju in prisilnem izginotju ljudi.

Bognerjeva, ki je danes preko video povezave sodelovala na brifingu ZN v Ženevi, je povedala, da preučujejo poročila, po katerih je ruska vojska streljala na ljudi, ki so bežali v avtomobilih ali sodelovali na demonstracijah. Sodelavci ZN so opazili tudi uporabo kasetnega streliva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Urad tudi preučuje poročila o uporabi fosforjevega streliva, je povedala Bognerjeva. Kremelj je sicer danes zanikal obtožbe ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da je ruska vojska v Ukrajini uporabila fosforjeve bombe, katerega uporaba je po mednarodnem pravu prepovedana.

Kasetno strelivo naj bi uporabila tudi ukrajinska stran, obstajajo pa tudi poročila o neselektivnem obstreljevanju separatističnih območij. V dveh primerih naj bi bili ljudje ubiti zaradi domnevnega proruskega stališča, je še povedala Bognerjeva. Ta poročila še preučujejo.

Sodelavci ZN so doslej dokumentirali smrt najmanj 1035 civilistov, toda dejanske številke bi bile lahko bistveno višje, je še opozorila.

Iz Ukrajine poročajo tudi o številnih primerih samovoljnega pridržanja in izginotja ljudi, za kar naj bi bile odgovorne ruske sile.

Kot je še navedel omenjeni urad ZN, je bilo ob vdoru ruskih sil pridržanih ali je prisilno izginilo na desetine ukrajinskih uradnikov, novinarjev in aktivistov. Pri tem so opozorili, da so nekateri primeri podobni "zajetju talcev".

Od začetka ruske invazije pred enim mesecem je urad ZN dokumentiral samovoljno pridržanje in prisilno izginotje 22 lokalnih ukrajinskih uradnikov, od katerih je bilo 13 pozneje izpuščenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj znan je primer župana mesta Melitopol Ivana Fedorova, za katerega so ukrajinske oblasti dejale, da so ga ruske sile ugrabile in ga za nekaj dni pridržale, preden so ga ponovno izpustili.

"Zdi se, da je to vzorec, ki se pojavlja na območjih, ki jih okupira Rusija," je po poročanju AFP dejala Bognerjeva.