gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španski aktivist: Kubanska tajna služba je umorila najslavnejšega kubanskega oporečnika

Deli na:
Španski aktivist: Kubanska tajna služba je umorila najslavnejšega kubanskega oporečnika

Foto: Reuters

Španski politik in aktivist Angel Carromero je v danes objavljenem intervjuju zatrdil, da znani kubanski oporečnik Oswald Paya ni umrl v prometni nesreči, pač pa ga je umorila kubanska tajna služba. Prometno nesrečo naj bi namreč vsi štirje potniki v usodnem avtomobilu preživeli, njegove navedbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Carromero je bil za volanom, ko je 22. julija izgubil oblast nad vozilom, potem ko je zapeljal na neasfaltiran del ceste, kjer so potekala popravila. Vozilo je zato zapeljalo s ceste in treščilo v drevo, pri čemer sta umrla 60-letni borec za človekove pravice Paya in še en kubanski oporečnik Harold Capero.

Carromero in sopotnik, švedski državljan Aron Modig, sta nesrečo preživela z lažjimi poškodbami. Tožilstvo v Bayamu na vzhodu Kube je Carromera obtožilo prehitre vožnje in uboja, sodišče pa mu je dosodilo štiri leta zapora. Kazen prestaja v Španiji, kjer je časnik El Mundo z njim tudi napravil intervju.

Po mnenju Carromera je uradna verzija dogodkov "odličen alibi za prikritje smrti edinega oporečnika, ki bi lahko vodil tranzicijo na Kubi". "Prepričan sem, da je preživel nesrečo. Sestre in duhovnik so mi povedali, da so nas vse sprejeli v bolnišnico," je pojasnil.

"Kubanska tajna služba je umorila Oswalda Payo," je tako zatrdil Carromero.

Družina Paye je takoj po njegovi smrti vztrajala, da so vanjo vpletene kubanske oblasti. Carromero je že marca v pogovoru za Washington Post dejal, da je v njihov avtomobil tik pred nesrečo od zadaj trčilo drugo vozilo.

Paya je bil večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Že leta 1998 je pozval vodjo kubanske revolucije Fidela Castra, naj na Kubi izvede politične reforme.