pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španske socialiste v ključnem volilnem letu prehiteva skrajna levica

Deli na:
Španske socialiste v ključnem volilnem letu prehiteva skrajna levica

Foto: Reuters

Španski opozicijski socialisti (PSOE) se v ključnem volilnem letu spopadajo z vse večjimi težavami. V sredo so odpustili vodjo stranke v regiji Madrid Tomasa Gomeza, potem ko so se nanj vsuli očitki o korupciji. Medtem socialiste v javnomnenjskih raziskavah vztrajno prehiteva nova leva stranka Podemos (na fotografiji vodja Podemos Pablo Iglesias).

Odstavitev Gomeza je doslej najodmevnejši znak razkola na španski levici, medtem ko se država pripravlja na majske lokalne in regionalne volitve ter splošne volitve novembra letos.

"Zvezno vodstvo stranke je sprejelo resolucijo o suspendiranju vodstva stranke v Madridu," je povedal namestnik vodje PSOE Cesar Luena. Med njimi je vodilni Gomez, ki je veljal za volilnega kandidata socialistov na regionalnih volitvah 24. maja v Madridu. Luena je dodal, da je škandal, v katerega je vpleten Gomez, škodil javni podobi PSOE in prispeval k nestabilnosti znotraj stranke.

Gomez je že odločitev o odstavitvi kritiziral kot veliko napako in je dejal, da je sprva mislil, da gre za šalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Opozoril je, da bo odstavitev imela katastrofalne posledice za socialiste na vseh bližajočih se volitvah.

Odstavljeni socialist je sicer vpleten v preiskavo prekomernega zapravljanja sredstev pri izgradnji tramvajskega omrežja v občini Parla v Madridu, kjer je Gomez pred leti zasedal županski stolček. A Gomez zanika nepravilnosti in ga doslej še niso uradno obtožili. Nekateri njegovi sodelavci pa so povezani še z obsežnimi preiskavami poslovnežev in visokih politikov tako levice kot desnice. Šlo naj bi za korupcijo pri javnih naročilih, vrednih več kot 250 milijonov evrov.

PSOE sicer skupaj s trenutno vladajočo konservativno Ljudsko stranko že desetletja kroji špansko politiko. A prihodnost zanje ne zgleda najbolj rožnato. Najnovejše javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da jo je po priljubljenosti prehitela nova zvezda levice, stranka Podemos, ki le za nekaj odstotnih točk za Ljudsko stranko zaseda drugo mesto po podpori med strankami.