pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, pomanjkanje Necenzurirano

Pogovoriti se moramo o trgovcih #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

1_kaja vidmar Njena.si

Kaja Vidmar objavila prvo fotografijo z ...

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španija in Francija se cvreta v vročinskem valu: v Franciji celo prepovedali dogodke na prostem

Deli na:
Španija in Francija se cvreta v vročinskem valu: v Franciji celo prepovedali dogodke na prostem

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Vročinski val, ki je med drugim zajel Španijo in Francijo, povzroča hude preglavice prebivalstvu. Medtem ko se na Iberskem polotoku ob vročinskem valu spopadajo še s požari v naravi, so v delih Francije zaradi visokih temperatur zaprli šole in prepovedali dogodke na prostem, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Nenavadno zgodnji vročinski val, ki je prišel nad Evropo prek Severne Afrike, je prizadel tudi dele Italije in britansko otočje, kjer beležijo temperaturne rekorde za ta čas leta.

V minulih dneh je bilo prek 3000 ljudi v Španiji primorano zapustiti svoje domove zaradi nevarnosti požarov, gasilci pa se z ognjenimi zublji bojujejo v več regijah po celi državi.

Španski premier Pedro Sanchez se je včeraj, na svetovni dan boja proti širjenju puščav, degradaciji tal in sušam, zahvalil gasilcem za njihove napore. V večjem delu države so temperature popoldne presegle 35 stopinj Celzija, ponekod pa je živo srebro poskočilo tudi prek 40 stopinj.Podobne temperature beležijo na jugozahodu Francije, zaradi česar so ponekod celo zaprli šole in prepovedali vse dogodke na prostem in na prizoriščih brez klimatskega hlajenja. Gre za najzgodnejši vročinski val po letu 1947, je po poročanju AFP za Meteo France dejal klimatolog Matthieu Sorel. Kot je opozoril, je to znanilec podnebnih sprememb. Meteorologi pričakujejo, da bodo temperature v soboto še nekoliko višje.

Francoska zdravstvena ministrica Brigitte Bourguignon je dejala, da so bolnišnice polno zasedene. V najbolj prizadetih območjih posebno skrb namenjajo starejšim, ki so bili glavne žrtve hudega vročinskega vala leta 2003, še navaja AFP. V številnih regijah so oblasti odredile zmanjšanje hitrostnih omejitev s ciljem izboljšati kakovosti zraka.

Več mest na severu Italije se je na sušo odzvalo z omejevanjem porabe vode, Lombardija pa bo morda razglasila izredno stanje zaradi grožnje, ki jo visoke temperature predstavljajo za kmetijstvo.