janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Rajoy se bo odzval na Puigdemontov govor

Deli na:
Rajoy se bo odzval na Puigdemontov govor

Španski premier Mariano Rajoy bo danes nagovoril španski parlament in spregovoril o krizi v državi, ki je nastala zaradi namere Katalonije po odcepitvi.

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont je v torek sicer naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom.

V nagovoru v katalonskem parlamentu je predsednik katalonske regionalne vlade zagotovil, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

Špansko vlado je obsodil, ker je poskušala na vse načine preprečiti glasovanje, a jo tudi pozval, naj "posluša, morda ne nas, ampak koga drugega".

V prvem odzivu na nagovor je tiskovni predstavnik španske vlade poudaril, da je implicitna razglasitev neodvisnosti Katalonije nesprejemljiva. Ponovi je stališče Madrida o nezakonitosti referenduma.

Madrid je v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti omenjal možnost uvedbe 155. člena ustave, ki predvideva razveljavitev avtonomije te pokrajine in vzpostavitve neposredne oblasti s strani Madrida. Rajoy je doslej pozive separatistične vlade k dialogu zavračal.

O razmerah v Španiji oziroma Kataloniji bo danes predvidoma razpravljala tudi Evropska komisija, ki bo sicer na tedenskem zasedanju govorila o tretjem stebru bančne unije.