medved Svet24.si

Video: Medved se veselo sprehaja po italijanskem ...

ob nasem prihodu, romsko naselje rimš Svet24.si

Povsem "običajen" vikend na Dolenjskem; pretepi, ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Ste videli, kako čedno dekle ima Luka Pangos?

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Svet

Sosede se zavzemajo za denuklearizacijo Severne Koreje

Deli na:
Sosede se zavzemajo za denuklearizacijo Severne Koreje

Izstrelitev rakete z vlaka - Foto: KCNA

Voditelji Južne Koreje, Kitajske in Japonske so danes na vrhu v Seulu razpravljali o stabilnosti v regiji in se zavezali k okrepitvi tristranskega sodelovanja. V skupni izjavi so tudi potrdili, da je denuklearizacija Severne Koreje v skupnem interesu vseh treh držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol, kitajski premier Li Qiang in japonski premier Fumio Kishida so se v Seulu zbrali na prvih tristranskih pogovorih držav na tej ravni po skoraj petih letih, deloma zaradi pandemije covida-19, pa tudi zaradi hladnih odnosov med državami v preteklosti.

Čeprav Severna Koreja uradno ni bila na dnevnem redu srečanja, so vsi trije voditelji v skupni izjavi po pogovorih potrdili, da je denuklearizacija te države v njihovem skupnem interesu.

Mir na polotoku služi našemu skupnemu interesu in je naša skupna odgovornost, so zapisali v skupni izjavi. Ob tem so ponovili stališče o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in pozitivnih prizadevanjih za politično rešitev tega vprašanja.

Nekaj ur pred pogovori je Severna Koreja sporočila, da namerava kmalu v orbito poslati še en vohunski satelit, s čimer bi kršila sankcije ZN, ki ji prepovedujejo poskuse z uporabo balistične tehnologije. Yoon in Kishida sta Pjongjang pozvala, naj izstrelitev prekliče.



Južnokorejski voditelj je ob tem ocenil, da bi izstrelitev ogrozila mir in stabilnost v regiji in svetu. Pozval je tudi k odločnemu mednarodnemu odzivu nanjo.

Po pogovorih so Yoon, Li in Kishida povedali, da so se odločili okrepiti tristransko sodelovanje, vključno z bolj rednimi srečanji na vrhu.

Kitajski premier Li je uvodoma dejal, da so si vse tri države pripravljene prizadevati za sodelovanje, ki bo prineslo koristi vsem, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Pozval je še, naj se gospodarska in trgovinska vprašanja ne spreminjajo v politične igre ali varnostna vprašanja ter naj se zavrne protekcionizem in ločevanje ali prekinitev dobavnih verig.

Po pogovorih so se Yoon, Li in Kishida udeležili poslovnega vrha, namenjenega spodbujanju trgovine med državama, ki so se ga udeležili tudi vodilni predstavniki industrije.