nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

kmetija Njena.si

POP TV razkril prvih 16 tekmovalcev Kmetije

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci: Orbanove izjave so rasistične

Deli na:
Evropski poslanci: Orbanove izjave so rasistične

Janez Janša in Viktor Orban - Foto: Bobo

Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so včeraj "ostro" obsodili nedavne izjave madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki so po njihovi oceni rasistične. Takšne "nesprejemljive izjave" so v nasprotju z evropskimi vrednotami in zanje "v naših družbah ni prostora", so poudarili v skupni izjavi.

"Rasizem in diskriminacija v vseh oblikah morata biti soglasno obsojena in učinkovito naslovljena na vseh ravneh," je zapisala konferenca predsednikov političnih skupin Evropskega parlamenta, ki vključuje predsednika parlamenta ter vodje političnih skupin.

Madžarski premier je v svojem sobotnem nagovoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad v Transilvaniji kritiziral mešanje z "Neevropejci". "Pripravljeni smo se mešati med seboj, vendar ne želimo postati mešanih ras," je izjavil Orban, pri čemer je poudaril razliko med mešanjem narodov znotraj Evrope ter mešanjem s "prišleki iz držav zunaj Evrope".

Kasneje je, ko so se nanj zgrnile kritike, Orban svoje izjave skušal nekoliko omiliti. Zatrdil je, da njegovo nasprotovanje priseljevanju ne izhaja iz kakršnihkoli bioloških podlag, ampak je zgodovinsko in kulturno pogojeno. Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so Orbanove poskuse braniti svojo izjavo "globoko obžalovali".


Evropsko komisijo in Svet EU so pozvali, naj nemudoma strogo obsodita Orbanovo izjavo in proti Madžarski ustrezno postopata zaradi kršenja evropskih pogodb. Med drugim so komisijo pozvali, naj ne odobri madžarskega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost do izpolnitve vseh relevantnih kriterijev.

Pred dnevi je tiskovni predstavnik Evropske komisije na vprašanje glede Orbanove izjave dejal, da komisija nikoli ne komentira izjav evropskih politikov.

Ne da bi izrecno omenila Orbana, pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen včeraj poudarila, da so "vse države članice EU, vključno z Madžarsko, pristale na globalne skupne vrednote", o katerih da se ne da pogajati.

"Diskriminirati na podlagi rase pomeni teptati te vrednote. Evropska unija je zgrajena na enakosti, strpnosti, poštenosti in pravičnosti," je dodala v pogovoru, objavljenem na slovaški spletni strani aktuality.sk.