Revija Reporter
Svet

Somalske varnostne sile ministra zamenjale za islamskega skrajneža in ga ubile

STA

4. maj. 2017 13:42 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Abas Abdulahi Siradži (levo)

Twitter

Somalijske varnostne sile so v sredo v prestolnici Mogadiš s strelnim orožjem ubile najmlajšega somalijskega ministra Abasa Abdulahija Siradžija.

Ministra so pomotoma zamenjali za islamskega skrajneža. Oblasti so ob njegovi smrti izrazile obžalovanje in sprožile preiskavo.

Na vozilo, v katerem je bil 31-letni somalijski minister za javna dela, so streljali varnostniki drugega vladnega uradnika, ki so bili na poltovornjaku v bližini predsedniške palače, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal somalijski senator Iljas Abdulahi.

Po navedbah predstavnika policije so tako "oboroženi moški na poltovornjaku streljali na ministrov avtomobil, ki je bil zadaj". "Zdi se, da je šlo za napako, vendar pa dogodek preiskujemo," je dodal.

Vlada je ob smrti najmlajšega somalijskega ministra izrazila globoko obžalovanje. Somalijski predsednik Mohamed Abdulah Mohamed pa je medtem zaradi smrti ministra skrajšal obisk v Etiopiji, poroča britanski BBC.

Predsednik je vodjem varnostnih organov naročil, "naj tej nesrečni tragediji takoj pridejo do dna". Zagotoviti pa morajo tudi, da bodo krivci privedeni pred roko pravice. Eden od ministrov je medtem dejal, da je bilo aretiranih več ljudi, pri čemer ni razkril dodatnih podrobnosti, še navaja BBC.

V preteklosti je sicer številne napade na vladne uradnike izvedla teroristična skupina Al Šabab, vendar pa ni znakov, da bi bila ta skupina odgovorna za ministrovo smrt.

Siradži je sicer odraščal v največjem begunskem taborišču v Keniji, kamor se je zaradi suše in konfliktov zateklo na stotisoče Somalijcev. Lani je presenetljivo postal najmlajši poslanec v somalijskem parlamentu, februarja letos pa je bil imenovan še za ministra.