Revija Reporter
Svet

Grozljivka: Teroristični napad v Somaliji ubil vsaj 358 ljudi

STA

21. okt. 2017 10:15 Osveženo: 10:21 / 21. 10. 2017

Deli na:

Število žrtev v samomorilskem napadu v Mogadišu je preseglo 200.

Reuters

V samomorilskem napadu s tovornjakom bombo v somalijski prestolnici Mogadiš pred tednom dni je po najnovejših podatkih umrlo 358 ljudi.

228 je bilo ranjenih, še 56 pa jih pogrešajo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila somalijska vlada. Gre za najbolj smrtonosen napad v zgodovini države.

Tovornjak je 14. oktobra z veliko hitrostjo peljal po ulicah Mogadiša, pri tem pa se zaletaval v motorje in druga vozila na poti, dokler ni prišel na najbolj prometno križišče v poslovni četrti mesta in se tam razstrelil. Varnostne sile so streljale na tovornjak, a voznika niso zadele.

Eksplozija je uničila okoli 20 poslopij, tudi bližnji hotel Safari, številna vozila pa so zagorela. Oblasti domnevajo, da bi lahko bil tarča napada prav hotel Safari, kjer bivajo Somalci, ki živijo v tujini, vladni uradniki in novinarji. Strokovnjaki domnevajo, da je tovornjak s seboj vozil najmanj 500 kilogramov razstreliva.

Napad je preobremenil somalijski zdravstveni sistem, zato so jim z zdravniki in z zalogami medicinskih pripomočkov pomagali tudi zavezniki iz ZDA, Katarja, Turčije in Kenije.

Zadnji podatki o številu žrtev so bistveno višji kot še pred nekaj dnevi, ko se je govorilo o 276 mrtvih in 300 ranjenih. Je pa tudi sicer število žrtev težko natančno določiti, saj svojci žrtve ponavadi hitro pokopljejo.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče. Somalijski minister za informiranje Abdirahman Yarisow je pred dnevi ocenil, da za napadom zelo verjetno stoji islamistična milica Al Šabab, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Somalijski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed je že obljubil, da bo okrepil boj proti tej skrajni skupini. "Očitno še nismo storili dovolj, da bi ustavili Al Šabab," je priznal. Na kakšen način namerava ukrepati proti Al Šababu, pa predsednik ni razkril.

Al Šabab pogosto izvaja tovrstne napade tako v prestolnici kot drugod po državi, s čimer se bori proti vladi, ki jo podpira mednarodna skupnost. Napade izvaja od leta 2007, doslej pa je za najbolj smrtonosnega veljal napad leta 2011, v katerem je umrlo 82 ljudi, je še pisala AFP.