premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šokantno razkritje: na območju osrednje Anglije številni primeri smrti novorojenčkov, britanska vlada se trpečim družinam opravičuje

Deli na:
Šokantno razkritje: na območju osrednje Anglije številni primeri smrti novorojenčkov, britanska vlada se trpečim družinam opravičuje

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Danes objavljeno poročilo o številnih primerih smrti otrok pred in po rojstvu na območju osrednje Anglije je razkrilo velike pomanjkljivosti v britanskem zdravstvenem sistemu, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Britanska vlada se je po škandaloznem razkritju poročila, ki omenja smrt več kot 200 otrok in več mater, opravičila prizadetim družinam.

Poročilo je razkrilo vrsto ponavljajočih se napak v zadnjih več kot 20 letih pri ponudniku bolnišniških storitev Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust, ki je glavni ponudnik teh storitev v osrednji Angliji. Med drugim navaja primere mrtvorojenih otrok ter novorojenčkov, ki so umrli kmalu po rojstvu ali so se rodili s hudimi možganskimi poškodbami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo, katerega pripravo so odredili leta 2017 zaradi nenavadno visoke stopnje smrti novorojenčkov v ustanovah omenjenega bolnišničnega sklada, je razkrilo, da bi več kot 200 otrok lahko preživelo, če bi bili ob rojstvu deležni boljše oskrbe. Navedlo je tudi, da bi lahko devet od dvanajstih mater, ki so umrle v tem obdobju, imelo "bistveno" boljšo obravnavo, druge pa so bile primorane roditi naravno, čeprav bi jim morali ponuditi carski rez.

Strokovnjaki so v poročilu še ugotovili, da medicinsko osebje pogosto ni prepoznalo tvegane nosečnosti, zaradi česar niso sprejeli ustreznih ukrepov. Med razlogi za slabo oskrbo poročilo navaja pomanjkanje kadra in nezadostno usposobljenost zaposlenih.


Sklad, ki ga financira država in ki upravlja več bolnišnic v osrednji Angliji, ni uspel zadostno raziskati primerov ali iz njih potegniti naukov, poročilo povzema AFP.

Minister za zdravje Sajid Javid se je ob objavi kritičnega poročila danes opravičil prizadetim družinam. "Opravičujem se vsem družinam, ki so tako hudo trpele," je povedal v parlamentu.

"Poročilo jasno kaže, da je služba, ki je bila tam, da bi vam in vašim najdražjim pomagala prinesti življenje na ta svet, spodletela," je še dejal minister.

Javid in bolnišnični sklad sta obljubila, da bosta uresničila številna priporočila iz poročila, pri čemer sta priznala, da oskrba ni bila na ustrezni ravni.