Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz sveta se vrstijo izrazi sožalja ob smrti princa Philipa, sožalje in sočutje izrazil tudi predsednik Pahor

Deli na:
Iz sveta se vrstijo izrazi sožalja ob smrti princa Philipa, sožalje in sočutje izrazil tudi predsednik Pahor

Izrazi sožalja ob gradu Windsor, v katerem je danes umrl princ Philip. - Foto: Profimedia

Iz sveta se vrstijo izrazi sožalja ob smrti britanskega princa Philipa. Med drugim so sožalje britanski kraljevi družini izrekli švedska, danska in norveška kraljeva družina, pridružili pa so se jim tudi voditelji Avstralije, ZDA, Nemčije, Rusije, Irske in Evropske unije.

Sožalje in sočutje ob smrti britanskega princa Philipa je na Twitterju izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. "V imenu Republike Slovenije izrekam njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II. in državljanom Združenega kraljestva iskreno sožalje in sočutje ob smrti njegove kraljeve visokosti vojvode edinburškega," je tvitnil Pahor.

Sožalje ob izgubi so kraljici in kraljevi družini izrekli tudi na zunanjem ministrstvu, kjer jih je vest o smrti princa razžalostila, so tvitnili.

Da izraža "najgloblje sožalje njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti, kraljevi družini in prebivalcem Združenega kraljestva", je na Twitterju zapisal tudi Janša.

Iz veleposlaništva Slovenije v Londonu pa so sporočili, da je to zelo žalosten dan za Združeno kraljestvo in cel svet. "Naše misli so z njenim veličanstvom kraljico, kraljevo družino in britanskim ljudstvom," so tvitnili.

Tudi danska kraljeva družina je poslala sožalje in ob tem spomnila, da je bil princ Philip pravnuk danskega kralja Christiana IX., ki je živel med letoma 1818 in 1906, ter da se je rodil kot princ Grčije in Danske. Sožalje so izrazili tudi belgijska in nizozemska kraljeva družina ter monaški knez Albert II.

Norveška kraljeva družina je sporočila, da so z žalostjo sprejeli novico o smrti vojvode edinburškega. "V mislih smo s kraljico Elizabeto in drugimi člani njene družine. Sožalje izražamo tudi Britancem," je sporočil norveški kralj Harald. Napovedal je, da bodo danes in na dan pogreba zastave na palači spustili na pol droga.

To bodo storili tudi na vladnih poslopjih Avstralije in Nove Zelandije, ki sta obe del skupnosti Commonwealth. Avstralski premier Scott Morrison je ob tem dejal, da je soprog britanske kraljice "poosebljal generacijo, ki je ne bomo nikoli več videli". Žalost ob njegovi smrti pa je izrazila tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Izrazom sožalja se je pridružil še premier Indije, ki je prav tako članica Commonwealtha, Narendra Modi. Kanadski premier Justin Trudeau je pokojnega princa označil kot človeka trdnega namena in prepričanj, ki ga je vodil občutek dolžnosti do drugih.

Na Twitterju se je na smrt britanskega princa odzval tudi premier sosednje Irske Micheal Martin. "V mislih in molitvah smo s kraljico Elizabeto in ljudmi Združenega kraljestva," je zapisal.

Iskreno sožalje kraljici, njeni družini in britanskemu narodu je prav tako izrekla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je ob smrti britanskega princa poudaril, da je ta pomembno prispeval k spravi med nemškim in britanskim narodom. "Kot pripadnik kraljeve mornarice se je princ Philip boril za osvoboditev Evrope izpod nacionalsocialističnega terorja," je dodal. Nemška kanclerka Angela Merkel je izpostavila, da njegovo prijateljstvo do Nemčije, neposrednost in občutek dolžnosti ne bodo nikoli pozabljeni.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je poklonil njegovemu vzornemu življenju, ki so ga opredeljevali "pogum, občutek dolžnosti ter zavezanost mladim in okolju". Britanski kraljici, kraljevi družini in Britancem je izrazil sožalje.

Od svetovnih voditeljev se je izrazom sožalja med drugim pridružil še izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Ameriški predsednik Joe Biden se je princu Philipu poklonil kot človeku, ki je vse svoje življenje - od službovanja med drugo svetovno vojno do 73 let ob boku kraljice Elizabete ter življenja na očeh javnosti - nesebično posvetil prebivalcem Velike Britanije, skupnosti Commonwealth ter svoji družini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sožalni brzojavki britanski kraljici izpostavil, da je bil pokojni princ zgodovinska osebnost, saj so bili z njim povezani številni pomembni dogodki v državi. "Zasluženo je užival spoštovanje Britancev in mednarodne skupnosti," je dodal ter svojcem zaželel moči ob tej veliki izgubi.

Soprog britanske kraljice Philip je umrl davi na svojem domu na gradu Windsor. Star je bil 99 let. V Veliki Britaniji sedaj žalujejo. Žalovanje bo trajalo do njegovega pogreba, datuma katerega pa iz Buckinghamske palače še niso sporočili.