Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šok za pohodnike: sredi pohoda na vulkan je ta začel bruhati

Deli na:
Šok za pohodnike: sredi pohoda na vulkan je ta začel bruhati

Foto: YouTube

Vulkan Merapi na indonezijskem otoku Java je danes izbruhnil pepel in dim 5000 metrov visoko, zaradi česar so oblasti evakuirale okoliške prebivalce. Zaprli so tudi letališče v mestu Yogyakarta, ki leži približno 30 kilometrov od vulkana.

"Tovrsten izbruh ni nevaren in se lahko pri aktivnem vulkanu zgodi kadarkoli," so sporočili iz indonezijske agencije za nacionalne katastrofe. Kot so pojasnili je vulkan bruhal samo pepel in dim, ne pa tudi lave. Stopnje opozorila pred izbruhom niso spreminjali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so odredile evakuacijo ljudi, ki živijo manj kot pet kilometrov od vulkana, saj je pepel prekril okoliške vasi in tudi dele Yogyakarte. Domove naj bi zapustilo že več sto ljudi, vendar njihovo natančno število ni znano. V neposredni bližini jih sicer živi okoli 12.000.

Okoli 120 pohodnikov je v času izbruha hodilo po vulkanu, vendar so na varnem, je navedla vlada.

V mestu Yogyakarta, indonezijski kulturni prestolnici, so zaprli tudi mednarodno letališče. Po prvem jutranjem izbruhu vulkana, ki se je začel ob 7.30 po lokalnem času, so odpovedali osem poletov.

Okoli 2900 metrov visoki Merapi velja za enega najaktivnejših in najnevarnejših ognjenikov na svetu. Leta 1930 je izbruh tega ognjenika zahteval 1300 žrtev. Znova je izbruhnil leta 2010, ko je umrlo 300 ljudi, 280.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Gre za eno najgosteje naseljenih vulkanskih območij, saj na pobočjih ognjenika živi 12.000 ljudi, še milijon pa jih vulkan ogroža.