boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šok za Avstrijce: ustavno sodišče razveljavilo predsedniške volitve!

Deli na:
Šok za Avstrijce: ustavno sodišče razveljavilo predsedniške volitve!

Foto: Getty Images

Avstrijsko ustavno sodišče je danes zaradi nepravilnosti razveljavilo predsedniške volitve, ki so potekale 22. maja in na katerih je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen tesno premagal kandidata svobodnjakov (FPÖ) Norberta Hoferja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Predsedniške volitve v Avstriji bo tako treba ponoviti.

"Volitve so temelj naše demokracije," je ob razglasitvi sodbe poudaril predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger. Varovanje teh temeljev pa je prvovrstna dolžnost ustavnega sodišča, je poudaril ob javni razglasitvi odločitve.

"Z odločitvijo, ki jo zdaj sporočam, ni nihče poraženec in nihče zmagovalec," je še poudaril. "Služiti mora zgolj enemu cilju - povrnitvi zaupanja v našo pravno državo in s tem krepitvi naše demokracije," je dodal, kot poroča APA.

Ustavno sodišče je tako ugodilo pritožbi FPÖ, da je v procesu volitev prišlo do nepravilnosti. Za svobodnjake so bili sporni predvsem rezultati volitev po pošti, saj da je prišlo do več nepravilnosti, od predčasnega odprtja kuvert z glasovanja po pošti do štetja glasovnic.

Razlika med 54-letnim Hoferjem in 72-letnim Van der Bellnom je bila na koncu le 30.863 glasov v korist slednjega. Sprva je imel Hofer sicer minimalno prednost, a ko so začeli šteti okoli 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, so te rezultat prevesile v korist Van der Bellna.