sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče bo odločilo, kako bo razdeljeno Titovo premoženje

Deli na:
Sodišče bo odločilo, kako bo razdeljeno Titovo premoženje

Foto: Arhiv Reporterja

Na beograjskem sodišču se je včeraj končal postopek za razdelitev premoženja nekdanjega dosmrtnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Odločitev bodo objavili v začetku prihodnjega leta, so pojasnili odvetniki družine Broz. Gre večinoma za osebne predmete, ki so pripadali maršalu Titu, ne pa tudi za številne vredne nepremičnine.

Razdelitve Titove zapuščine si želi vrsta njegovih dedičev, kot so sin Aleksandar Mišo Broz, ki živi v Zagrebu, vnuki Josip Joško Broz in njegova sestra Zlatica Broz ter Svetlana in Eduard Broz kot tudi sestri pokojne Titove soproge Jovanke Broz, Nada in Zora, je pred kratkim poročal Jutarnji list.

Odvetnica Miša Broza in Zlatice Broz, Violeta Kočić-Mitaček je včeraj dejala, da so na predstavljenih uradnih seznamih Titovega premoženja večinoma njegovi osebni predmeti, ne pa tudi zlato in podobne dragocenosti, je poročala beograjska agencija Tanjug.

"Kamna z Lune nismo našli na seznamih, niti vozil, ki so v Sloveniji. Nepremičnin nismo zahtevali, niti niso na seznamu", je izjavila po včerajšnji obravnavi.

Postopek razdelitve Titovega premoženja je sprožil Titov starejši sin Žarko leta 1983, ki je medtem umrl. Njegov sin Joška, ki živi v Beogradu in je predsednik Komunistične partije v Srbiji, pa ocenjuje, da gre za politični proces. Meni, da so državne oblasti odgovorne, ker je med potekom pravosodnega postopka izginila polovica Titovega premoženja.

Navaja, da so pred leti prodali Titovo ročno uro znamke Patek Phillipe iz leta 1944 neznanem kupcu za 3,2 milijona švicarskih frankov. Trdi, da je bilo le pet primerkov takšne ure, ki jo je Tito sam kupil za 350 švicarskih frankov.

Poznavalci trdijo, da je bilo Titovo premoženje vredno več kot deset milijard evrov, je pisal Jutarnji list.

Časnik dodaja, da imajo nekateri deli Titovega premoženja že kultni status, kot je kolajna Suvorova, ki ima milijonsko vrednost, glede na to, da sta jo poleg Tita dobila le sovjetski voditelj Stalin in slavni ruski general Georgij Žukov.

Izjemno vredni so tudi Titova zlata kočija, ki je imela osem metrov dolgo vrsto biserov, ter avtomobili iz Titove brionske in beograjske rezidence, kot so znameniti beli cadillac, rolls royce, lincoln in podobna vredna vozila prestižnih proizvajalcev.

Joška Broz je za zagrebški časnik povedal, da na seznamih ni bilo nič vrednega, temveč zgolj spodnje perilo, obutev, ribiške palice, dežniki, igralne karte, kemijski svinčniki in podobne reči. Tito je skrbel za Joška in njegovo sestro Zlatico, potem ko se je sprl s svojim sinom in njunim očetom Žarkom zaradi prešuštva med zakonom.

Tanjug navaja, da so na seznamih s Titovo dediščino tudi kosi pohištva, zbirka znamk, zlatniki, okrasne igle za srajce z dragimi kamni, porcelanske in keramične posode, ure in albumi s fotografijama.

Na sodnih obravnavah so sodelovali tudi pooblaščenci srbske kraljevske družine Karađorđević, ki so zahtevali, da iz Titove snovne dediščine izločijo stvari, ki so nekoč pripadale njihovi dinastiji.