stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

So Nemci razvozlali skrivnost, kako učinkoviti zdraviti koronavirusno bolezen?

Deli na:
So Nemci razvozlali skrivnost, kako učinkoviti zdraviti koronavirusno bolezen?

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Hamburški patolog Klaus Püschel je do zdaj obduciral že 192 bolnikov, ki so umrli zaradi koronavirusa. Prepričan je, da ta virus ni morilski virus in da ne bo drugega vala pandemije.

Püschel je s svojimi trditvami, da zaradi koronavirusne bolezni umirajo ljudje, ki imajo predhodne bolezni in bi verjetno tudi brez korone umrli letos, že pred tedni dvignil precej prahu.

Zdaj je ekipa patologov z univerzitetne klinike Eppendorf v Hamburgu, ki je pod vodstvom Püschla opravila obdukcije, izdala študijo. V njej ugotavljajo, da imajo bolniki, ki umrejo zaradi koronavirusa, zlasti dva bolezenska pojava.

Pri več kot polovici bolnikov s koronavirusom se pojavita tromboza (strdek v žili) in pljučna embolija (zapora pljučna arterije, ki jo povzroči strdek). Nove ugotovitve bi lahko pomagala pri zdravljenju bolnikov. V prihodnosti bi lahko tako uporabljali več zdravil proti strjevanju krvi. Tako bi preprečili tromboze in pljučne embolije, pravi Püschel.

Sedem od 12 obduciranih bolnikov, ki so zajeti v študiji (podobne ugotovitve so bile tudi pri preostalih obdukcijah), je imelo trombozo, štirje so umrli zaradi pljučne embolije. Preden so umrli, ni nihče posumil, da imajo trombozo oziroma pljučno embolijo.


Kot je na predstavitvi študije dejal Püschlov kolega z hamburške klinike Stefan Kluge, ki vodi oddelek za intenzivno zdravljenje, so že na začetku obstajali znaki, da novi koronavirus lahko povzroči trombozo.

V vsakodnevni klinični praksi pa so opazili, da koronavirus pri nenavadnem veliku številu ljudi povzroča trombozo in pljučno embolijo. To so zdaj potrdile tudi obdukcije. Kluge pravi, da je treba kljub tem ugotovitvam skrbno premisliti, ali lahko te bolnike zdravimo predvsem z redčenjem krvi.

Študija tudi kaže, da so imeli skoraj vsi umrli predhodne bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter tudi bolezni pljuč. Med predhodnimi boleznimi se pojavljajo tudi bolezni ledvic, sladkorna, rak in demenca. Toda vzrok smrti je vedno pljučnica s pljučno embolijo ali brez nje.

Študija tudi ugotavlja, da so bila pljuča umrlih bolnikov že zelo težka in trda. »Ko vidite pljuča pokojnikov, vas ne preseneča, kako težko je predihavati takšna pljuča,« je dejal profesor Jan Sperhake, višji zdravnik na Inštitutu za sodno medicino in prvi avtor študije.

Starost obduciranih bolnikov s korono je med 31 in 98 let. Pri 31-letnem je šlo za bolnika z rakom v zadnjem stadiju. Püschel je na predstavitvi študije ponovil svojo staro trditev: »To ni noben morilski virus, mi nismo v vojni.« Tudi ne verjame, da bo prišli do drugega vala pandemije. Manj optimističen glede drugega vala je Sperhake.