Revija Reporter
Slovenija

Kako nastanejo cepiva in kakšen učinek imajo na naše telo?

Promo

25. feb. 2021 12:26 Osveženo: 13:34 / 25. 2. 2021

Deli na:

Dr. biokemije Ajda Taler-Verčič

Generali zavarovalnica

Razvoj cepiv je človeštvu ponudil velik napredek v boju proti različnim vrstam bolezni. Kako so se sploh razvila cepiva in kako dejansko delujejo proti virusom? Kaj je virus in kako nastane? Vse to in še mnogo drugih informacij je na virtualnem predavanju na razumljiv način predstavila dr. biokemije Ajda Taler-Verčič. Dogodek Virusi za radovedne; razvij testov in cepiv je potekal v sklopu Generalijeve aktivacije Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje.

Posnetek predavanja dr. Ajde Taler-Verčič

Predavateljica dr. Ajda Taler-Verčič se pri svojem raziskovalnem delu ukvarja z analizo beljakovin, ki sestavljajo vsa živa bitja, torej tudi viruse. Prav beljakovine so ključne za razumevanje procesov v našem telesu. Z njihovim poznavanjem lahko lažje in odgovorno sprejemamo odločitve tako o preventivi kot tudi o zdravljenju. Na spletnem predavanju nam je zaupala tudi, kako in skozi koliko faz poteka testiranje različnih vrst cepiv ter kako testi zaznavajo prisotnost virusov v telesu. Na primeru virusa, ki trenutno ustavlja cel svet, je razložila, kako sploh pride v telo: »Virus SARS-CoV-2 se veže na različne celice našega telesa, ki se nanj različno odzovejo. Na vse prihodnje seve virusa pa vpliva način kopiranja njegovega dednega zapisa. Tako so njegove različice in njihova nalezljivost odvisne od prepisa njegove DNK.«  

V sklopu Generalijeve pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje se je zvrstilo že veliko spletnih pogovorov, razprav in predavanj. Teme dogodkov so različne: od uspešnega učenja prek spleta, pravilnega reagiranja na vozišču ob nepričakovanih dogodkih, do varnega potapljanja ter priprave in vzdrževanja kolesa za varno vožnjo, samooskrbe domačega vrta ter pomembnosti nege in okolja v prvih letih otrokovega življenja.

Predavatelji na spletnih dogodkih v sklopu  pobude Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje so strokovnjaki na svojih področjih in zagotavljajo kakovostno ter strokovno vsebino. Dva znana ambasadorja spletnih dogodkov sta tudi reper Trkaj in športni psiholog dr. Matej Tušak.

Več o pobudi na https://www.generali.si/najboljse-zavarovanje-je-tvoje-ravnanje ter na FB zavarovalnice Generali.