Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden je uradno zaprosil Rusijo za začasni azil

Deli na:
Snowden je uradno zaprosil Rusijo za začasni azil

Foto: Reuters

Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je po navedbah moskovskega odvetnika Anatolija Kučerene danes tudi uradno vložil prošnjo za začasni azil v Rusiji. Prošnjo je izpolnil in jo predal predstavnikom zvezne službe za migracije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pravkar sem zapustil Snowdna v tranzitnem območju," je po srečanju z žvižgačem na moskovskem letališču Šeremetjevo dejal odvetnik. Po lastnih navedbah mu je pomagal s prošnjo.

"Ker se ni mogel srečati s predstavniki službe za migracije, sem slednje prosil, da se z njim srečajo v tranzitnem območju. Prošnja je bila izpolnjena in registrirana," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Po navedbah odvetnika je Snowden zaprosil za začasni azil.

Neimenovani vir iz službe za migracije je za Itar-Tass pojasnil, da bo služba o Snowdnovem primeru odločila najkasneje v roku treh mesecev. V vmesnem času pa bo imel Snowden pravico bivati v Rusiji.

Kučerena je bil del skupine aktivistov za človekove pravice, ki so se prejšnji teden s Snowdnom srečali na letališču. Po njegovih navedbah ga je žvižgač nato zaprosil za svetovanje. "Aktivno se posvetuje z mano," je pojasnil. "Po srečanju sva bila v rednem stiku."

30-letni Snowden je že v petek pred skupino aktivistov za človekove pravice podpisal domnevno prošnjo za politični azil v Rusiji. V Kremlju so že pred tem poudarili, da Američan lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek dejal, da bo Snowden, ki se že tri tedne nahaja na letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Snowden sam je že dejal, da si želi v eno od latinskoameriških držav, ki so mu ponudile politični azil.