GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snežni plaz v Pakistanu zasul vojašnico z več kot 100 vojaki

Deli na:
Snežni plaz v Pakistanu zasul vojašnico z več kot 100 vojaki

Na severu Pakistana je snežni plaz v noči na danes zasul vojašnico pakistanske vojske, pri tem pa je pod plazom ostalo ujetih najmanj 100 pakistanskih vojakov. Nesreča se je zgodila na odročnem predelu Himalaje v bližini ledenika Siachen na meji z Indijo. Reševalna akcija je v teku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika pakistanske vojske, naj bi bilo pod plazom ujetih celo 130 pakistanskih vojakov. To naj bi bila najhujša naravna katastrofa, ki je prizadela pakistansko vojsko.

"Res je, da je pod plazom pokopanih okoli 130 vojakov. Začeli smo z reševalno akcijo. Na poti so helikopterji ter potrebna oprema in strokovnjaki," je še dejal predstavnik pakistanske vojske.

Enote z reševalnimi psi poskušajo stori vse, da bi pod snegom odkrili znake življenja. Po navedbah pakistanske vojske naj bi plaz vojake presenetil med spanjem. Po poročanju pakistanske televizije imajo reševalci težave, da bi na kraj nesreče pripeljali potrebo strojno opremo za reševanje.

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske, generalmajor Athar Abas je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so na kraj nesreče napotili skupino zdravnikov in reševalcev, plaz pa je pod seboj pokopal več kot 100 vojakov, vključno s poveljnikom.

"Reševalna akcija poteka in reševalci se trudijo, da bi rešili vojake", je še dejal.



Kraj nesreče je okoli 100 kilometrov severno od mesta Skardu, ki je eno od najpomembnejših mest v regiji Gilgit-Baltistan.

Pakistan ima na obmejnem območju z Indijo nastanjen velik kontingent vojske. Leta 1982 je na območju ledenika Siachen prišlo do hudih spopadov med vojskama obeh držav.

Siachen leži na skrajnem severu pokrajine Kašmir, ki si jo lastita tako Pakistan kot Indija. Prav zaradi Kašmirja sta se državi po letu 1947, ko sta razglasili samostojnost, že dvakrat zapletli v vojno.

Ledenik Siachen velja za najvišje ležeče bojišče na svetu. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so neprijazne vremenske razmere doslej zahtevale več smrtnih žrtev med vojaki kot spopadi.

Ledenik leži na nadmorski višini 6300 metrov in ga tako pakistanske kot indijske enote zasedajo od leta 1984. Na ledeniku so izredne vremenske razmere, saj se temperature spustijo vse do minus 70 stopinj Celzija. V bližini ledenika so štirje od 14 osemtisočakov na svetu; K2, Broad Peak, Gašerbrum 1 in Gašerbrum 2.