Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bin Laden se je s kavbojskim klobum skrival pred ameriškimi letali in sateliti

Deli na:
Bin Laden se je s kavbojskim klobum skrival pred ameriškimi letali in sateliti

Osama bin Laden. - Foto: Reuters

Napake, nesposobnost in malomarnost pakistanskih oblasti so tedanjemu voditelju mednarodne teroristične mreže Al Kaida, Osami bin Ladnu omogočile, da je v državi neopažen živel več kot devet let, razkriva pakistansko poročilo, ki je prišlo v javnost. Poleg tega razkriva tudi nove podrobnosti bin Ladnovega življenja na begu.

Vohuni ameriške Cie so bin Ladna izsledili v mestu Abotabad na severozahodu Pakistana, kjer so ga 2. maja leta 2011 v dramatični operaciji ubili ameriški vojaki. Dogodek je med drugim Pakistan izpostavil kritikam nesposobnosti ali morda celo sodelovanja z Al Kaido pri skrivanju najbolj iskanega človeka na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Islamabadu je tako kmalu po operaciji na zahtevo parlamenta po neodvisni preiskavi ustanovila posebno pravosodno komisijo. Ta je zaslišala visoke civilne in vojaške predstavnike in pred izgonom v Savdsko Arabijo tudi bin Ladnove tri vdove. Ugotovitve komisije so ostale tajne, dokler jih ni danes objavila televizija Al Džazira.

Kot razkriva poročilo, so izjave prič "bolj ali manj prepričljivo" dokazale "malomarnost in nesposobnost na vseh ravneh vlade". Našli niso sicer ničesar, kar bi podprlo obtožbe sokrivde Pakistana pri skrivanju bin Ladna, ne morejo pa niti izključiti možnosti nedokazljive "podpore" s strani trenutnih ali nekdanjih predstavnikov oblasti.

Poročilo, ki šteje 336 strani, vključuje tudi nove podatke o bin Ladnovem vsakodnevnem življenju, potem ko se je pomladi ali poleti leta 2002 zatekel v Pakistan. Preden se je avgusta 2005 ustalil v Abotabadu, se je med drugim zadrževal še v območjih Svat in Haripur na severozahodu države,

Vdova enega od dveh Pakistancev, ki sta predstavljala njegovo ključno podporno mrežo, je dejala, da so vse skupaj, vključno z bin Ladnom, enkrat ustavili policisti zaradi prehitre vožnje. Poleg tega so vdove nekdanjega prvega moža Al Kaide povedale, da je med sprehajanjem po kompleksu, kjer so živeli, nosil kavbojski klobuk, da bi se izognil odkritju iz zraka.

Kako je oblastem in lokalnim prebivalcem v šestih letih ušla "velikost, čudna oblika, bodeča žica, malo avtomobilov in obiskovalcev" je težko verjeti, še pravi poročilo in dodaja, da tujih navedb, da je bin Laden najverjetneje v Pakistanu, vlada ni jemala resno.

Na noč, ko so ga ubili, je z najmlajšo soprogo odšel v spalnico in zbudilo ju je nekaj, kar je "zvenelo kot nevihta". Stekla sta na balkon, a je bilo povsem temno. Ker se je zavedel, da mu preti grožnja, je ženi preprečil, da bi prižgala svetilko in poklical sina Halida, da bi se pripravila na zadnji upor. Obenem poročilo navaja, da je bil neoborožen, ko so ga ubili.